Mijn oor, gehoor en problemen met chloor

Niet mogen zwemmen in het zwembad in de buurt of zwemles krijgen in een apart zout-chloor zwembad. Niet mogen zwemmen in dat gave waterpretpark in Frankrijk. Oorontstekingen na het zwemmen in het Gardameer (Italië) en naar mijn gevoel, uren stilliggen op de bank wanneer moeders mijn oren heeft gedruppeld. Wanneer je een schisis hebt krijg je er ook oorproblemen bij, de hoeveelheid en vormen verschillen per patiënt. In deze blog vertel ik over mijn ervaringen.

Zoals ik al zei heb je, als schisispatient, naast problemen met de neus, lip, kaak en verhemelte, ook last van je oren. Dit komt deels doordat er vocht in het middenoor blijft zitten. Hierdoor komt er druk te staan in je oren, waardoor je minder goed kan horen en vaker last kan krijgen van looporen en ben je vatbaarder voor oorontstekingen. Om dit te voorkomen kan de KNO-arts overwegen om trommelvliesbuisjes te laten plaatsen. Deze buisjes zorgen ervoor dat het vocht in je middenoor weg kan lopen waardoor je weer wat beter kan horen, er minder druk op komt te staan en het oor zich kan herstellen. Deze buisjes vallen na ongeveer een jaar weer uit. Het gaatje waar het buisje zich bevond sluit uit zichzelf. Wanneer de problemen daarna weer terugkomen kunnen er eventueel weer opnieuw buisjes worden geplaatst. In mijn geval had ik zodanig veel buisjes laten plaatsen dat het gaatje in mijn trommelvlies niet meer uit zichzelf sloot. Hier heb ik een aparte operatie voor moeten ondergaan, maar dat komt denk ik niet heel vaak voor.

Kapje

Mijn laatste ingreep voor het plaatsen van buisjes weet ik op de een of andere manier nog als de dag van gisteren. Hoewel het een kleine ingreep is moet je toch onder narcose gebracht worden. Bij het woord narcose denk ik ook gelijk aan het kapje wat je op je mond wordt geduwd ter ondersteuning van de narcose en extra zuurstof. Zoals veel andere kinderen had ik hier slechte ervaringen mee, dus had ik voor de dokter een tekening gemaakt en gesmeekt of ik alsjeblieft een prik kon krijgen. Gelukkig kon dit, tot grote opluchting van mij maar ook van mijn moeder die mijn huilbuien van de zenuwen volgens mij niet meer kon aanhoren!
Het kapje was het onderdeel van de operatie waar ik mij het meest zorgen om kon maken. Ik had na de beschreven operatie van hierboven een deal gemaakt met mijn moeder dat ik nooit meer een kapje zou accepteren, tenminste, niet terwijl ik bij bewustzijn was. Want ik had het idee dat ze, nadat ik buiten bewustzijn was, nog wel als extra controle het kapje gebruikte.

De problemen die aan de hand van de oren kunnen ontstaan verschillen per patiënt. In mijn geval was ik vooral kwetsbaar voor oorontstekingen, looporen en hoorde ik tijdens de piepjestest in het ziekenhuis minder goed de piepjes, waar ik in het dagelijks leven niet echt last van had.
Door het feit dat ik zo kwetsbaar was voor oorontstekingen had ik les in een apart chloor-zout water zwembad in de buurt. Ook had ik in de tijd dat ik veel ontstekingen had oordopjes in tijdens het zwemmen. Op vakantie was zwemmen in de zee gelukkig geen probleem, maar waren we er altijd wel voorzichtig mee bij meertjes en zwembaden. Ik kan mij vooral nog goed herinneren dat ik niet mee mocht naar een waterpretpark in Frankrijk doordat ik last had van mijn oren. Als kind was dat natuurlijk verschrikkelijk, aangezien mijn zussen er wel naartoe mochten!
Na een vakantie bij het Gardameer zijn we met meren ook voorzichtiger omgegaan. Ik had daar namelijk een dubbele oorontsteking opgelopen. De oorzaken waren volgens mij niet bekend, maar ik kan mij nog wel herinneren dat het meer niet heel schoon was, wat de kans op ontsteking natuurlijk vergroot.

Je oren zijn net als je ogen een kwetsbaar onderdeel van je lichaam. Zorg er daarom ook goed voor en vermijdt omstandigheden waarbij je oren overbelast kunnen worden. Ikzelf ben daar de laatste tijd vooral bewust van geworden omdat mijn vriendin aan haar linkeroor doof is, lees via deze link haar verhaal:

https://wijhebbeneenschisis.nl/ervaringen/doof/

Sharing is caring!

1Reactie
  • Bibi
    Geplaatst op 13:02h, 21 januari Beantwoorden

    Super goed artikel Ruub! Erg herkenbaar ook wat je allemaal beschrijft. Groetjes biebs

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.