Doof

Naast dat ik een dubbelzijdige volledige schisis heb, ben ik ook doof aan mijn linkeroor. Dat komt doordat mijn gehoorgang niet volledig is volgroeid.

Oorproblemen komen veel voor bij personen met een schisis met gehemeltespleet. Bij de ene is het – zoals bij mij – het geval dat de gehoorgang niet volledig is volgroeid. Bij de ander is dit wel gebeurd, maar hoort diegene toch niet goed door vocht in het middenoor. Vocht in het middenoor veroorzaakt ook ontstekingen. Dat het vocht in je middenoor blijft staan, heeft te maken met niet goed werkende gehemeltespieren. Je neus- en keelholte staat in verbinding met je oor, door middel van de buis van Eustachius. In het middenoor is slijmvlies aanwezig. Dit scheidt vocht af. Normaal gesproken zal dit door de buis van Eustachius afgevoerd worden naar je mond- en keelholte, maar in het geval dat de spieren in het zachte gehemelte hun werk niet goed doen, zal deze buis niet goed opengaan. Het gevolg is dat er vocht achterblijft in het middenoor. Om het vocht toch af te kunnen laten voeren, worden vaak buisjes geplaatst.

Mijn ervaring met mijn oren, is vergelijkbaar met mijn ervaring met de rest van de schisis in de zin van: Ik ben doof aan één oor, dat is behoorlijk pech, echter heb ik maar zelden last van ontstekingen gehad en heb ik nooit buisjes of iets dergelijks gehoeven. Geluk bij een ongeluk.

Zo zijn er met de schisis een aantal operaties geweest die opnieuw gedaan moesten worden, omdat het gehoopte resultaat helaas niet bereikt was. Dat is pech. Daarentegen ik heb erg geluk met dat ik een aantal heftige operaties, zoals een kaakoperatie of een ingrijpende lipcorrectie waarbij je lippen langere tijd op elkaar moeten blijven, niet gehoeven. Ik heb op een aantal fronten pech gehad, maar ook minstens net zoveel geluk aan de andere kant!

Ik heb niet het idee dat het hebben van één werkend oor, me in de weg staat om dingen te kunnen doen zoals ik dat wil. Dit was misschien anders geweest als ik graag het leger in had gewild of een andere functie had willen bekleden, waarvoor je je gehoor écht hard nodig hebt. Veel mensen die mij kennen, weten niet eens dat ik aan één oor doof ben.

De momenten waarop ik mij wel stoor aan mijn gehoor, zijn vaak in grote groepen. Als je maar één werkend oor hebt en er is veel herrie om je heen, zal je degene die aan de ‘verkeerde’ kant van jou staat, niet goed kunnen verstaan. Het is ook onhandig als iemand je roept. Met één oor, hoor je namelijk ook niet waar het geluid vandaan komt. Het is dus voor mij belangrijk om te onthouden hoe iemands stem klinkt zodat ik de stem aan de persoon kan linken en ook onthouden heb waar iemand ongeveer stond. Zo weet ik, wanneer iemand mij roept, wie het is en waar ik heen moet kijken.

Ik ben zelf pas sinds een paar jaar op plekken – zoals in de bus – met veel herrie, mensen gaan vragen of ze alsjeblieft aan de ‘goede’ kant van mij wilde gaan zitten. Ik ben heel lang, heel eigenwijs geweest. Ik heb heel lang gevonden dat het niet uit maakt waar iemand zat. Als ik hard genoeg mijn best deed, verstond ik het namelijk vaak toch wel. Vooral als je jong bent, wil je niet toegeven aan dingen die bevestigen dat jij anders bent. Maar als je wat ouder bent en de eigenwijsheid wat los kan laten, besef je dat je dat helemaal niet moet willen voor jezelf. Je moet het jezelf niet onnodig moeilijk maken. Mijn ervaring is dat als je de juiste mensen om je heen hebt en je ze de kans geeft, ze je graag willen helpen en met je mee willen denken.

Meer lezen over Anthea en haar ervaringen? Ga naar de volgende link voor een overzicht:
Anthea’s verhalen

2 Reacties

  1. Bibi

    Super interessant om te lezen Anthea! Ik denk inderdaad dat veel mensen dit niet van je weten. Goed geschreven! 🙂 x Biebs

    Antwoord
  2. Claudia van Leuwen

    Wat een wijze dame ben je tóch geworden. X Mams

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook: