Mijn laatste behandeling (implantaat)

Mijn laatste behandeling

20 juni had ik mijn laatste behandeling in het schisis-traject, het plaatsen van een implantaat. Ik ben nu 23 dus je zult je wel afvragen waarom ik er zo lang over heb gedaan (aangezien het traject meestal tot je 18e jaar duurt). In deze blog vertel ik meer over deze laatste behandeling en waarom ik pas op deze leeftijd ben uitbehandeld.  

De laatste behandeling die ik heb ondergaan was het plaatsen van een implantaat. Op de plek recht onder mijn schisis (ik heb een enkelzijdige) heb ik namelijk geen tand zitten. Ik kan mij niet meer herinneren of op deze plek ooit een tand heeft gezeten en is verwijderd, of dat die er simpelweg nooit heeft gezeten. Maar nadat ik klaar was met beugelen is hier een ruimte ontstaan om op latere leeftijd een implantaat te plaatsen.
Om een implantaat te plaatsen moet echter de kaak helemaal volgroeit zijn. Dit is meestal bij jongens rond de 18 a 19 jaar en bij meisjes wat sneller aangezien die sneller klaar zijn met groeien. Ik was klaar met beugelen rond mijn 14e dus moest ik helaas nog even wachten met het plaatsen van het implantaat.
In de tussentijd heb ik een uitneembaar plaatje gedragen, aan dit plaatje zat een kroon (of kunsttand) die ervoor zorgde dat ik een compleet gebit had. Maar weinig mensen hadden door dat ik eigenlijk nog een tand mistte, tenzij ik soms met het plaatje zat te spelen waardoor de tand als het ware door mijn mond zweefde. De meeste hadden het niet door als ik dat deed, maar van mijn moeder kon ik dan altijd een afkeurend gezicht verwachten.
Op mijn 18e kwam ik terug voor een onderzoek waarmee ze konden afleiden of mijn botten al volgroeid waren, helaas was dit nog niet het geval. Ze raadde aan om over een jaartje nog eens terug te komen, maar waarschuwde wel dat het nog wel een tijdje langer kon gaan duren.

Nu is het zo dat ik pas januari van dit jaar ben teruggekomen voor de laatste behandeling van mijn schisis. Waarom dit zo lang heeft geduurd? Niet dat ik bang was voor de behandeling, aangezien ik al redelijk wat heb meegemaakt in mijn leven. Nee, dit was meer pure luiheid. Het plaatje zat mij namelijk helemaal niet dwars waardoor ik er eigenlijk op de een of andere manier nooit de behoefde heb gehad om het implantaat te laten plaatsen. Echter vond ik het intussen wel tijd worden om er iets aan te laten doen.

Lees ook mijn blog over ‘zelfacceptatie’: https://wijhebbeneenschisis.nl/ervaringen/zelfacceptatie/ 

Ik ben altijd behandeld geweest in het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum). Dus hier belde ik ook naartoe om aan te geven dat ik een implantaat wil laten plaatsen maar tegelijkertijd ook weer eens een afspraak te maken met het schisisteam aangezien ik nog en paar vragen had. Echter kreeg ik te horen dat het schisisteam in Leiden al een paar jaar was opgegeven en dat alle patiënten nu worden behandeld in Den Haag. Gelukkig kon ik voor mijn behandeling nog wel in Leiden terecht en heb gelijk een afspraak gemaakt met de kaakchirurg en een tandarts die gespecialiseerd is in bijzondere tandheelkunde.

De behandeling

Alle afspraken/bezoeken die ik voor deze behandeling heb gehad:

  1. 28 nov 2016

Ik was al een tijdje niet meer in het ziekenhuis geweest dus hebben ze nieuwe foto’s gemaakt van zowel mijn gebit als een 3d-foto van mijn schedel. Daarna heeft de kaakchirurg samen met de tandarts de plek onderzocht waar de implantaat moet komen, wat er allemaal goed uitzag.

  1. 06 mei 2017

Dit was gelijk de behandeling voor de het plaatsen van het implantaat. Dit is een schroef waar later de kroon op kan worden geplaatst. Het plaatsen van de schroef ging onder plaatselijke verdoving. Hiervoor had ik in de ochtend antibiotica geslikt die ik de rest van de week moest afmaken. Een week later had ik nog een controle afspraak om te kijken of mijn wond goed genezen was.

  1. 01 mei 2017

3 maanden later had ik nog een controle afspraak waarmee de kaakchirurg groenlicht kon geven aan de tandarts om de kroon te gaan ontwikkelen en plaatsen. Dit was allemaal in orde.

  1. 09 mei 2017

Vandaag ging de tandarts kijken hoe het implantaat eruitzag en hoe de kroon eruit moest zien om het zo goed mogelijk in mijn gebit te laten passen.

  1. 30 mei & 13 juni 2017

De reden dat er 3 weken tussenzaten is omdat ik een afspraak vergeten was. Kan gebeuren, haha! Ze hadden ook in de tussentijd gebeld dat er nog nieuwe afdrukken van mijn gebit moesten worden gemaakt, dus bij deze afspraken heb ik 2 keer gehapt en hebben ze bij de laatste afspraak een proefkroon geplaatst om te kijken of het al goed paste. Ook heeft de tandarts nog wat herstelwerkzaamheden verricht door een hoekje van een van mijn voortanden te herstellen. De andere kant zou hij bij de volgende afspraak behandelen (ja ik miste hoekjes van beide kanten).

  1. 20 jun 2017

Vandaag was het dan zover! Het plaatsen van de kroon op het implantaat. Het moest nog een beetje bijgevijld worden en een paar van mijn tanden moest bijgeslepen worden maar nu zit hij perfect, Ik ben heel blij met het resultaat.

Al met al heeft het een half jaar geduurd maar dan heb ik ook wel iets om trots op te zijn. Mijn gehemelte was nog wel wat broos omdat ik bijna 10 jaar met een plaatje heb gelopen waardoor ik na het eten van warme maaltijden wat blaartjes had. Maar dat geneest nu gelukkig steeds sneller!
Ik heb weer een compleet gebit zonder dat daar een plaatje bij komt kijken. Niet dat ik niet lachte met plaatje, maar nu doe ik dat zonder plaatje en ik geniet er elke dag van.

 

 

 

2 Reacties

  1. Colinda

    H
    ?zo herkenbaar allemaal! Behalve een afspraak vergeten..dat is hier nog niet voorgekomen haha…Maar je bent er letterlijk klaar mee! Top!

    Antwoord
  2. pim battem

    Dankjewel voor dit artikel over schisis. Wat fijn dat er chirurgen bestaan met dit soort specialisaties. Wat goed dat er na al die behandelingen nu een einde aan is gekomen.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook: