Hazenlip vs. Schisis

Als sinds ik mij een paar jaar geleden aansloot bij verschillende Facebook-groepen over Schisis heb ik al een paar keer de discussie Schisis vs. Hazenlip voorbij zien komen. Van berichten in de media waar het woord Hazenlip nog veelvoudig voorkomt, tot ouders van kinderen met een schisis die zich ergeren aan het feit dat het woord hier en daar nog wordt gebruikt in het dagelijks leven. Dit gaf mij reden om meer onderzoek te doen naar het woord Hazenlip vs Schisis, wat andere mensen met een schisis hiervan vinden en wat we aan deze eindeloze discussie kunnen doen.

Voor het onderzoek heb ik een Google Formulier gedeeld in de Schisis Facebookgroep. De resultaten komen in deze blog voor als screenshots en citaten.

Hazenlip

Het woord “hazenlip” verwijst naar een aangeboren afwijking waarbij de bovenlip niet volledig is gesloten, waardoor er een spleet ontstaat. De oorsprong van dit woord is niet helemaal duidelijk, maar er zijn een paar theorieën over waar het vandaan komt.

Een van de meest voorkomende theorieën is dat het woord “hazenlip” zijn oorsprong vindt in de vermeende gelijkenis tussen de spleet in de lip en de lip van een haas. Het idee is dat mensen de spleet in de bovenlip van een persoon met een hazenlip associeerden met de spleet in de bovenlip van een haas. Deze associatie leidde ertoe dat de aandoening bekend werd als een hazenlip.

Een andere theorie is dat het woord “hazenlip” afkomstig is van het oud-Engelse woord “hasle”, dat “hassel” betekent. Een “hasle” is een bosje struiken of takken, en sommige mensen denken dat de term “hazenlip” werd gebruikt om te verwijzen naar de manier waarop de spleet in de lip eruitzag als een takje of een struik. Dit is echter een minder populaire theorie dan de associatie met de haas.

Hoewel de oorsprong van het woord “hazenlip” niet helemaal duidelijk is, is het wel bekend dat deze term al lange tijd in gebruik is. In middeleeuwse geschriften wordt bijvoorbeeld verwezen naar “haselep” als aandoening. In de loop der tijd is de term geëvolueerd tot “hazenlip”, de term die vandaag de dag het meest gangbaar is.

Hazenlip wordt vaker sneller gesnapt dan schisis ook al vind ik het woord minder aangenaam – Green (24 jaar)

Met het woord hazenlip hebben mensen direct een beeld. Bij het woord Schisis niet. – Romy (25 jaar)

Ergens ben je toch anders en dat kan enorm goed uitpakken. Vanaf het ogenblik dat je echt accepteert dat je nou eenmaal die hazenlip/schisis hebt kun je er een positieve wending aan geven. – Peter (63 jaar)

Het woord “hazenlip” heeft in de loop der tijd echter ook kritiek gekregen van mensen, omdat het als beledigend of stigmatiserend kan worden beschouwd. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om te spreken over “spleetlip” of “schisis” in plaats van “hazenlip”. Het is echter belangrijk om op te merken dat de term “hazenlip” nog steeds veel wordt gebruikt en algemeen bekend is. Het is daarom belangrijk om respectvol te spreken over mensen met deze aandoening en om te begrijpen dat het gebruik van verschillende termen voor dezelfde aandoening persoonlijk kan zijn en afhangt van de individuele voorkeur.

Ik heb niet echt positieve of hele negatieve ervaringen, maar ik vind het altijd wel vrij “hard” en een beetje pijnlijk klinken als iemand het woord Hazelip gebruikt – het klinkt een beetje plat en onbeschoft vind ik zelf. – Brat (29 jaar)

De nadelen van schisis

Het enige voordeel van het gebruik van het woord Hazenlip is dus dat het in de volksmond en meer bekende term is en dat mensen sneller doorhebben wat je bedoelt als je zegt dat je een hazenlip heeft. Ook in het onderzoek kwam dit voor als het meest voor de hand liggende voordeel. Na (het enige voordeel) hier ook een aantal nadelen:

  • Stigmatiserend: Het woord “hazenlip” heeft een negatieve bijklank, omdat het mensen met de aandoening reduceert tot slechts één aspect van hun uiterlijk. Dit kan het gevoel geven dat ze worden gestigmatiseerd en dat hun aandoening wordt gezien als iets om zich voor te schamen.
  • Denigrerend: Het woord “hazenlip” kan ook denigrerend overkomen, omdat het verwijst naar een dier in plaats van een mens. Het kan het gevoel geven dat mensen met de aandoening als minderwaardig worden beschouwd.
  • Beledigend: Sommige mensen met schisis vinden het woord “hazenlip” beledigend, omdat het vaak wordt gebruikt als scheldwoord of grap. Dit kan het gevoel geven dat hun aandoening niet serieus wordt genomen en dat ze worden belachelijk gemaakt.
  • Medisch incorrect: Het woord “hazenlip” is eigenlijk niet medisch correct, omdat schisis een complexe aandoening is die meer omvat dan alleen de lippen. Het kan daarom verkeerde informatie over de aandoening verspreiden en verwarring veroorzaken.

Kortom, het gebruik van het woord “hazenlip” kan door mensen als negatief worden ervaren vanwege de stigmatiserende, denigrerende en beledigende bijklank, evenals de medische onjuistheid ervan.

Om een duidelijker beeld te krijgen van de verhouding van mensen die hazenlip een scheldwoord vinden heb ik deze vraag in de enquête gezet met onderstaat resultaat: 41.5% van de deelnemers vindt het geen scheldwoord in tegenstelling tot 54.9% die dat wel degelijk als een scheldwoord ervaart.

Aangezien de meerderheid van de mensen het woord Hazenlip als negatief beschouwt is het belangrijk om te begrijpen waarom de voorkeur wordt gegeven aan het medisch correcte woord “schisis” om mensen met deze aandoening te respecteren en hun persoonlijke identiteit te erkennen.

Schisis

Het woord schisis komt uit het Grieks en betekent spleet. Het is een woord dat voornamelijk in de medische wereld door artsen en onderzoekers wordt gebruikt, maar die ook steeds meer in het dagelijks leven wordt geïntroduceerd.

Voordelen

Alhoewel het woord Schisis in de volksmond minder bekend is heeft het wel een aantal voordelen:

  • Duidelijkheid: Het woord schisis is specifiek bedoeld om te verwijzen naar deze specifieke aangeboren afwijking. Het gebruik van deze term zorgt voor duidelijkheid en maakt het gemakkelijker om te communiceren over deze aandoening.
  • Geen stigma: Het gebruik van de term schisis helpt bij het verminderen van het stigma dat soms geassocieerd wordt met deze aandoening. Door het gebruik van een medische term wordt de aandoening geobjectiveerd en wordt het minder waarschijnlijk dat mensen er negatieve oordelen over vellen.
  • Empowerment: Het gebruik van het woord schisis kan bijdragen aan empowerment van mensen die deze aandoening hebben. Door een specifieke term te hebben voor hun aandoening, kunnen zij zich meer verbonden voelen met anderen die dezelfde aandoening hebben en kunnen zij zich beter uiten over hun ervaringen.
  • Onderzoek: Het gebruik van het woord schisis maakt het gemakkelijker voor onderzoekers om te communiceren over deze aandoening en onderzoek naar de oorzaken en behandelingen ervan uit te voeren.

In het onderzoek heb ik ook de vraag gesteld of mensen zouden willen dat er nadruk gelegd zou moeten worden op het hebben van een Schisis in plaats van een Hazenlip. Hierop zeiden de meeste deelnemers volmondig ja, maar zijn mensen ook kritisch door de vasthoudendheid van het woord Hazenlip en de manier waarop onze maatschappij in elkaar zit.

Volgens mij heeft dit weinig zin. We leven nu eenmaal in een maatschappij waar respect soms ver te zoeken is, laat staan respect voor “het anders zijn”. Maar proberen kan nooit kwaad denk ik dan J – Delphine (43 jaar, zoon met een schisis).

Jaa er zou meer nadruk gelegd mogen worden op schisis. Dit is en blijft de officiële benaming. – Rianne (30 jaar)

Als je het hebt over een nieuws artikel wel, wanneer het gewoon kleinschaliger is maakt het niet erg uit, want het woord hazenlip heb ik nog nooit als scheldwoord gehoord. Veel mensen gebruiken dat woord omdat ze geen andere benamingen weten voor de conditie, en niet om iemand minder waardig te laten voelen. – Fugui (16 jaar)

Conclusie

Wanneer ik vroeg aan de deelnemers in het onderzoek of ze Hazenlip als een scheldwoord beschouwde was er maar een kleine meerderheid die dit zo ervaarde. De meningen over het gebruik van het woord zijn dus hevig verdeeld. Waar mensen vinden dat het woord Hazenlip bekender is en dus makkelijker is uit te leggen vinden andere mensen het een scheldwoord of hebben ze andere negatieve ervaringen met het woord.

Wel vindt een groot deel van de deelnemers dat er in de maatschappij meer nadruk gelegd mag worden op het hebben van een Schisis dan het gebruik van het woord Hazenlip. Hier zou bijvoorbeeld de media beter op in kunnen spelen omdat binnen de media het woord Hazenlip hier en daar in een artikel of in een programma nog te makkelijk wordt gebruikt.

Ikzelf heb ook weinig negatieve ervaringen met het woord hazenlip waardoor ik het sneller gebruik om uit te leggen dat ik een schisis heb. Echter begint een verandering van de populariteit van een woord ook deels bij jezelf, dus zal ik mij in de toekomst meer richten op het gebruik van schisis en hopelijk doen er meer mensen met mij mee.

Ik vind het gewoon een naar woord. – Laïs (12 jaar)

Sharing is caring!

7 Reactie's
  • Marjolein Roelofs
    Geplaatst op 10:00h, 10 april Beantwoorden

    Ik vind het artikel mooi geschreven en goed is verwoord. Ik heb ook moeite als ouder met het woord Hazenlip mijn zoon word hier nog altijd voor benoemt. Ondanks het een schisis is en het aangeboren afwijking is, ik merk zelf aan mijn zoon dat er nog veel al schaamte is want hij denk dat het een tijdelijk iets is net zoals dat hij een lvb heeft hij duwt het weg en wil het niet accepteren het raakt mij dan ook zeer zeker. Ik vind ontzettend goed dat het uitgezocht is en dat er mensen zijn gevraagd hiervoor.

  • Jeanine
    Geplaatst op 10:51h, 10 april Beantwoorden

    Mooi artikel Ruben. Ik begrijp heel goed dat de term hazenlip gevoelig ligt voor sommige mensen. Maar nadat mijn dochter Jan Jaap van de Wal had ontmoet toen ze jong was, veranderde dit haar mening over het woord hazenlip. Nu lijkt het juist soms een soort van geuzennaam voor haar te zijn.
    Succes met jullie site en blijf schrijven!

  • Pieter-Jan van de Loo
    Geplaatst op 12:03h, 10 april Beantwoorden

    Goed arikel Ruben. En prima verwoord. Ga zo door!

  • Johannes Wiersma
    Geplaatst op 19:37h, 10 april Beantwoorden

    Mooi artikel. Zelf vind ik schisis ook wat leuker klinken , maar het maakt eigenlijk niet veel uit. Mijn dochter is ook met een schisis geboren en kan er nu heel goed mee leven. Vroeger hoorde ze van een leeftijdsgenoot, da tje er het best met een beetje humor mee moet omgaan.

  • Jack van der Westen
    Geplaatst op 18:52h, 11 april Beantwoorden

    Idd, goed verwoord, Ruben, en idd hazenlip is een rot woord , maar zoals al is geschreven hierboven weet 90 % van de bevolking niet wat schisis is.
    Ik ben 68 en ook met schisis geboren
    Vroeger veel mee uitgescholden wat je zelfbeeld enorm naar beneden haalt.
    Gelukkig wordt het tegenwoordig goed begeleid en zijn operatie en plastisch chirurgie veel en veel beter dan in de 50er jaren van de vorige eeuw

  • Cornelis
    Geplaatst op 10:26h, 17 april Beantwoorden

    Goed geschreven artikel, Ruben. Uiteraard heb ik als vader van een zoon met een schisis ook een mening over dat nare woord. Gewoon even hier kijken: https://www.ilce.nl/excuses/.

    Ps: groeten aan Bibi:-)

  • Alex
    Geplaatst op 01:47h, 19 april Beantwoorden

    Dat hazenlip makkelijker uit te leggen is, is een compleet idioot argument. Gebruik het woord schisis. En als men dan vraagt, “eeeh, wat bedoel je?”, dan zeg je: “Wat men in de volksmond een hazenlip noemt” en zie daar.. Uitgelegd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.