Littekenverzorging

Littekens, daar krijgen wij al vroeg mee te maken. Zodra de lipsluiting achter de rug is, blijven we achter met een dan nog prominent, rood litteken. Met de tijd wordt het litteken steeds minder, en minder zichtbaar.

Ik zelf heb de pech gehad, niet goed tegen het hechtdraad te kunnen wat ze gebruikt hebben bij de lipsluiting, waardoor er meer littekenweefsel is ontstaan dan anders het geval was geweest.

Gelukkig kan ik nu zeggen dat ondanks dat, het litteken mij en veel anderen niet meer opvalt. Het is mooi genezen!

Ik schrijf deze blog omdat mij ter oren is gekomen dat veel mensen in de winter extra last hebben van het litteken van de lipsluiting. Het litteken wordt dik, rood en pijnlijk of gaat jeuken. Mijn moeder heeft mij al van jongs af aan goede tips en crème gegeven om het litteken in optimale vorm te behouden. Ik deel vandaag graag wat informatie over littekens en tips over verzorging.

Indien er beschadigingen aan de huid zijn, dieper dan de opperhuid, is er kans op littekenvorming. Hoe meer huid is beschadigd en hoe langer het genezingsproces duurt, hoe groter de kans is dat er littekenweefsel ontstaat. Littekenweefsel bestaat vooral uit bindweefsel. Littekenweefsel ontstaat in twee fases van een wond. De proliferatie- en remodelleringsfase.

In de proliferatiefase wordt om het ontstane gat in de huid op te vullen, nieuw weefsel aangemaakt. Dit nieuwe bindweefsel wordt aangemaakt voor vorming van de nieuwe huid. Hierdoor ontstaat een rood, soms wat opgezet, litteken.

In de remodelleringsfase wordt het bindweefsel geherstructureerd. Indien de wond goed geneest zal het litteken in deze fase zijn roodheid verliezen, slinken en langzaam gaan vervagen Dit kan 6 maanden tot 2 jaar duren.

Biodermal litteken creme

Vooral tijdens de genezing is het belangrijk om het litteken soepel te houden door vochtinbrengende crèmes licht in te masseren, om littekenvorming zoveel mogelijk te kunnen voorkomen, maar ook wanneer de genezing afgerond is blijft het belangrijk een litteken goed te verzorgen. Tegenwoordig doe ik dat zelf door middel van een dagcrème, maar tot een aantal jaren terug heb ik dat met veel tevredenheid gedaan met de Biodermal litteken crème. Ik vond het als kind ook een prettig idee om op die manier het gevoel te hebben dat ik nog steeds zelf bij kon dragen
aan herstel van mijn huid.

In de winter krijgen veel mensen last van een droge huid en lippen. In het ontstane bindweefsel (het litteken) zijn geen talgkliertjes gevormd, zoals normaal in de huid wel aanwezig is. Talgkliertjes produceren een vettig laagje die de huid beschermt tegen uitdroging en irritatie. Daarom is het in deze tijd éxtra belangrijk de littekens goed te verzorgen om uitdroging, roodheid en eventuele jeuk en gezwollenheid te voorkomen.

Heb je meer vragen over littekenverzorging? Laat het weten in de reacties.

1 Reactie

  1. Ravey Undomiel

    Ik wist niet waarom ik bij kou en felle zon extra last kreeg van mijn litteken. Bedankt voor de tip, ik zal weer actiever gaan smeren.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook: