De kanjertraining

Vroeger was ik redelijk onzeker over mijzelf. Ik was anders, op school had ik geen vrienden en was daarom veel op mijzelf aangewezen. Op een gegeven moment merkte mijn ouders dat ik niet meer lekker in mijn vel zat en ze werden aangeraden om mij op te geven voor de Kanjertraining. Je hoort het goed, een training om een kanjer te worden! In dit artikel ga ik jullie daar meer over vertellen. 

De wat?

De Kanjertraining is bedoeld voor kinderen en jongeren tussen de 4 en 16 jaar oud die problemen hebben in de omgang met andere kinderen of volwassenen. Nu was het in mijn geval dat ik moeite had met aansluiting te vinden met andere kinderen. Het doel van de Kanjertraining is om je op sociaal gebied sterker te maken. Het unieke hiervan is dat er zowel gepeste als pestende kinderen in de groep zitten. De Kanjertraining richt zich op 4 verschillende onderdelen:

  1. Kennis, dat je meer inzicht en kennis krijgt over gedrag en de gevolgen hiervan,
  2. Vaardigheden, meer sociale vaardigheden waardoor je beter kan aansluiten op je omgeving,
  3. Motivatie, je gemotiveerder laten voelen om socialer te worden,
  4. Verantwoordelijkheidsbesef, meer bewust worden over hoe je je gedraagt en hierdoor een beter zelfvertrouwen door op te bouwen;

Wat doe je dan?

Elke week kom je 90 minuten bij elkaar (in mijn geval) om oefeningen te doen in verschillende vormen. Bijvoorbeeld: beeldende activiteiten, drama, muziek en gesprekken. Een oefening kan ik mij nog heel goed herinneren: 2 rijen kinderen staan tegen over elkaar en 1 kind staat aan het begin tussen de rijen in. Dit kind moest zich achterover laten vallen zodat deze wordt opgevangen door de eerste kinderen van de rij. Zo werd je naar achteren gedragen over de planken van armen. Dit maakte grote indruk op mij,  ook na een aantal weken leer je de groep beter kennen en krijg je voor het eerst het gevoel dat je ergens mij hoort. Je gaat meer begrijpen doordat je veel persoonlijke ervaringen deelt met de groep en daardoor leer je ook veel van andere kinderen die andere sociale problemen hebben. De kinderen worden onderscheiden in verschillende ‘categorieën ‘:

  • Het aapje. Het aapje probeert contact te krijgen door met de pestvogel mee te doen en overal een grapje van te maken. Het aapje neemt niets en niemand serieus. Het aapje gedraagt zich als een vervelende malloot.
  • De konijn (hoe toepasselijk –> Hazenlip). Het konijn denkt dat hij minder waard is dan anderen, is vaak bang en heeft last van faalangst.Kanjertraining
  • De pestvogel. De pestvogel vindt zichzelf geweldig; alle anderen deugen niet en hij bepaalt zelf wel wat hij doet
  • En tot slotte, de tijger. De tijger is een Kanjer. Een kind dat assertief maar niet agressief is en zich in allerlei situaties goed weet te handhaven, is een tijger.

Herken je jezelf hierin? Laat een reactie achter! Ik begon de Kanjertraining als een konijn, maar ik eindigde als een tijger!

De ouders

De ouders spelen ook een belangrijke rol tijdens de Kanjertraining, zij moeten namelijk de veranderingen die je als kind doormaakt, begrijpen. Ze moeten beseffen dat ze een voorbeeldfunctie hebben voor het gedrag wat hun kind aanleert tijdens de Kanjertraining. Daarom gaan ze ook elke week mee naar de Kanjertraining en volgen een apart programma.

In de laatste les ga je je (als kanjer!) voorstellen aan de hele groep en daar mag je familie ook bij zijn. Het is een hele mooie afsluiting waarmee je de Kanjertraining afsluit. Ik heb zelf veel geleerd van de Kanjertraining, en ik moet zeggen dat ik er als een kanjer uit ben gekomen! (Ja ik mag dat zeggen!).

Ben je zelf nieuwsgierig naar de Kanjertraining, of is dit misschien interessant voor je kind? Je kan altijd contact opnemen door het contactformulier op de homepagina.

Meer informatie?
http://www.kanjertraining.nl/

 

1 Reactie

  1. Merel

    Wow wat een kanjer! Van konijn naar tijger! En wat super dat je ouders ook mee deden. Kanjerfamilie! Moana en Tobias hebben ook kanjertraining op school, Gerard van der Weijden (?) die het heeft opgezet is super. Hij is ook een keer op school geweest om de ouders een ‘lesje’ te leren.
    Goed bezig Ruben&friends, ik volg jullie posts met belangstelling.
    Liefs, Merel

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook: