Mijn twaalfde operatie

Sommige dingen in het leven heb je al zo vaak gedaan, dat ze gewoon voor je zijn geworden. Voor jou is het misschien doodnormaal om op te groeien met een jaarlijks etentje met de familie of om elke zomer op vakantie te gaan naar die ene camping in Frankrijk of Italië. Zo normaal als dat jaarlijkse etentje voor jou is, zo normaal is het voor mij om op te groeien met operaties.

Een operatie met een onverwachte wending

Ik kreeg mijn eerste operatie toen ik vier maanden oud was en ik krijg over een aantal dagen mijn laatste operatie. In die 18 levensjaren heb ik 11 operaties gehad vanwege mijn hazenlip. De ene operatie was heftiger en van langere duur dan de andere operatie. Een operatie die ‘maar’ een uur duurt, vind ik niet meer zo veel voorstellen. Mijn vorige operatie aan mijn gehemelte daarentegen duurde vele uren en had meer invloed op mijn lichaam en welzijn dan zo’n relatief korte operatie. Die vorige operatie, uitgevoerd op 28 mei 2018, kreeg een onverwachte wending. Alles leek goed te gaan, totdat ik erachter kwam dat ik door een infectie een gat in mijn gehemelte had gekregen tijdens het herstel. De operatie, die mijn spraakgebrek wegens een andere operatie zou moeten herstellen, was in feite geheel mislukt door een of andere stomme infectie. Ik wilde heel graag weer duidelijk kunnen praten, maar het gevolg van deze operatie was het tegenovergestelde. Het kost me nu nog meer moeite en kracht om me verstaanbaar te maken en zelfs met die moeite kan ik niet voorkomen dat ik soms gewoon niet goed te verstaan ben. Dat is frustrerend. Echter is het zoals het is, dus daar moest ik maar gewoon mee leren leven.

Verstaanbaarheid

Inmiddels is er al meer dan een halfjaar verstreken. Ik ben er in die tijd achter gekomen dat praten met een gat in het gehemelte moeilijk is. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen, aangezien mijn studentenleven is begonnen. Van te voren maakte ik me daar wel druk om. Ik ben erg sociaal en ik vind het dan ook ontzettend leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Ik wilde me hierin hoe dan ook zo min mogelijk laten beperken door dat stomme gat. Ik spreek gewoon nieuwe mensen aan, ondanks dat daardoor soms erg ongemakkelijke of confronterende situaties ontstaan. Dat is dan maar zo. Soms raken mensen geïrriteerd, omdat ze me niet kunnen verstaan en dat kan me weleens boos maken. Ik praat toch niet expres zo?! Gelukkig tonen de meeste mensen begrip voor mijn situatie. Ik ben gewoon heel erg open over de reden waarom ik nu zo praat en dat helpt enorm.

Het resultaat van de vorige operatie, waarover je meer kan lezen in mijn voorgaande artikelen, is dus niet  zoals verwacht, maar ik geef de hoop niet op. Ik ga ervanuit dat de komende operatie goed zal verlopen en dat ik daarna, na anderhalf jaar, eindelijk weer ‘normaal’ kan praten. Praten is voor mij vanwege mijn hazenlip eigenlijk nooit echt normaal geweest, want ik heb jarenlang logopedie nodig gehad om verstaanbaar te zijn. Ik heb dus veel mijn best moeten doen om te kunnen praten en dat heb ik afgelopen anderhalf jaar ook gedaan. Ik focus me op mijn articulatie. Dat draagt gelukkig bij aan de verstaanbaarheid.

Operatie op 21 december 2018

Komende operatie zal hoogstwaarschijnlijk mijn allerlaatste operatie wegens mijn hazenlip zijn. Er worden dan lapjes uit mijn wang gesneden en in mijn gehemelte geplaatst, zodat het gat in mijn gehemelte gedicht wordt en het gehemelte langer gemaakt wordt. Zo zal er minder lucht door mijn neus verdwijnen tijdens het praten en kan het gehemelte beter werken.  Dat behoort ervoor te zorgen dat ik beter verstaanbaar ben en minder moeite hoef te doen om te kunnen praten.

Ik ga ervanuit dat dit zal lukken. Dingen gaan wel eens mis in het leven en soms zit het niet mee, maar het heeft geen nut om daarmee bezig te zijn. We moeten ons niet focussen op wat we niet hebben, in mijn geval nu dus een duidelijke uitspraak, maar op wat we wel hebben. Ik ben bijvoorbeeld ontzettend blij met het feit dat het goed gaat met mijn studie, mijn bijbaantjes en mijn sociale contacten. Ik heb geweldig lieve mensen leren kennen op de universiteit en ik heb nog steeds goed contact met mijn oude vrienden. Zo ging ik vorige week afspreken met Anne en Marit, twee vriendinnen die ook een hazenlip hebben. Ik ben heel blij dat ik hen ken, want zij snappen echt hoe ik me voel. Die momenten met mensen om wie ik veel geef, zijn erg kostbaar voor me en die koester ik. Ik geef aandacht aan de mooie dingen in het leven. Hoe meer ik dat doe, hoe meer mooie dingen er zullen volgen in de toekomst.

Top halfjaar

Ik weet nog goed wat mijn plastisch chirurg zei toen bleek dat door het gat in mijn gehemelte de operatie mislukt was: ‘’Komende tijd zal zwaar voor jou worden.’’. Op het moment dat hij dat zei, wist ik al dat hij ongelijk had. Afgelopen tijd was zeker niet altijd makkelijk, maar ik heb er het beste van weten te maken. Deze maanden waren prachtig, ik heb ervan genoten. Het is eigenlijk ook niet zo belangrijk hoe je levenssituatie is. Het is veel belangrijker hoe je met de situatie omgaat. Ik heb besloten om van afgelopen halfjaar een top halfjaar te maken en ik streef ernaar om komend halfjaar weer net zulke mooie dingen te beleven. Volgende operatie gaat gewoon lukken! Het leven is veel te mooi om er lelijk over te denken.

Bedankt voor het lezen en tot snel!

P.s. Op de afbeelding staan van links naar rechts: Marit, Bibi en Anne

Sharing is caring!

2 Reactie's
  • Jeanine Boonstra
    Geplaatst op 11:59h, 16 december Beantwoorden

    Weer enorm trots op je Bibi, prachtig verwoord !?

  • Elsboonstra
    Geplaatst op 13:19h, 16 december Beantwoorden

    Lieve Bibi. Enorm veel respect voor jou. Een heel mooi verslag en ik kan met je meeleven zoals je weet. Heel veel sterkte voor de komende tijd en dikke knuffels omi piep.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.