Logopedie

Jarenlang heb ik problemen gehad met praten. Nu ben ik veel beter te verstaan dan een aantal jaar geleden. Spraakproblemen heb ik nog steeds, maar ze zijn veel kleiner dan vroeger en dat komt voornamelijk door logopedie. In de blog van vandaag vertel ik jullie wat over mijn ervaring met logopedie en geef ik jullie tips. Veel leesplezier!

Niet verstaanbaar
Voor veel kinderen met een hazenlip is praten erg lastig. Ik was vroeger zelfs nauwelijks te verstaan. Dat besefte ik doordat ik zo jong was alleen nog niet. Wel merkte ik dat mensen vaak aan mij vroegen om te herhalen wat ik zei. Dan werd ik vaak geïrriteerd, want ik begreep niet hoe het kon dat mensen mij nooit in 1 keer verstonden. Toen ik iets ouder werd en mezelf vaker hoorde op een filmpje had ik pas echt door hoe onverstaanbaar ik eigenlijk was.

Ik had vooral veel moeite met het sturen van lucht. Klanken die eigenlijk via de mond naar buiten moesten, kwamen er bij mij door de neus uit, waardoor ze nogal nasaal klonken. De p was ook een hele lastige letter voor mij. Daardoor heb ik jarenlang ‘kaka’ in plaats van ‘papa’ gezegd. Ik herinner me het moment waarop ik voor het eerst ‘papa’ zei wonderbaarlijk genoeg nog heel goed! Mijn ouders keken me heel erg verbaasd aan en vroegen het me nog een keer te zeggen. Toen ik nog een keer papa zei waren ze ontzettend blij. Zelf begreep ik eigenlijk niet echt wat er zo bijzonder aan was ;).

Logopedie
Al op zeer jonge leeftijd begon ik met logopedie. Zowel in het Elisabeth Ziekenhuis te Tilburg als in mijn eigen woonplaats kreeg ik logopedie. In het ziekenhuis kreeg ik logopedie van Piet, een hele vrolijke en lieve man. Ik ging altijd met veel plezier naar hem toe. Ik ging vaker naar Wilma in Kaatsheuvel. Met haar deed ik een hele hoop oefeningen om mijn spraak te verbeteren. Zo oefende ik met haar ballonnen blazen voor betere sturing van de lucht en kreeg ik een speciale pen waarop ik moest blazen zodat er inkt uitkwam. Doordat veel oefeningen in een spelletjesvorm waren gestopt en doordat Wilma heel erg aardig was, vond ik het niet erg en eigenlijk zelfs best wel leuk om naar de logopedie te gaan!

Veel oefenen
Wat ik iets minder leuk vond, was het oefenen met mama thuis. Mama wilde vaak oefenen. Dat is ook logisch, want alleen zo zou mijn spraak verbeteren! Zelf had ik niet echt door dat ik zo slecht verstaanbaar was. Ik wist dat er iets mis was, maar meer ook niet. Ik denk dat als ik dat beter had begrepen, ikzelf ook meer motivatie zou hebben gehad om te oefenen.

Wat kunt u doen?
Wanneer uw kind een hazenlip heeft en minder goed praat, kan ik me voorstellen dat u wilt dat hij/zij beter leert praten. Wat is mijn advies? Sowieso contact opnemen met een logopedist(e) en thuis heel veel oefenen. Oefening baart kunst! Leg ook aan je kind uit waarom hij/zij naar de logopedie moet en waarom hij/zij zo vaak die oefeningen moet doen. Ik denk dat als uw kind dat begrijpt, dat al een hoop scheelt.

Ook is belonen een goede manier om uw kind gemotiveerd te laten blijven. Natuurlijk is het resultaat ook een grote beloning, maar uit ervaring weet ik dat kinderen dat toch vaak anders zien. Een tip is om een soort ‘logopedie kalender’ te maken. Stel een bepaald aantal ‘logopedie oefensessies’ in en teken dan de hokjes. Kruis samen met je kind elke keer dat jullie geoefend hebben een hokje af. Wanneer alle hokjes zijn ingevuld krijgt uw kind een cadeautje!

Oefeningen voor thuis
Hieronder nog een aantal concrete oefeningen voor thuis!

Het rietje
Pak een rietje en zet met een pen op een bepaalde hoogte een streep op het rietje. Vul een bekertje met water en zuig aan het rietje. Drink het water niet op, maar probeer het water op de hoogte van de streep te houden.

Koffiebonen
Pak een aantal koffiebonen (ongeveer 10) en een rietje. Pak ook een blaadje en leg deze een eindje verderop neer. Probeer met behulp van het rietje de koffiebonen stuk voor stuk op te tillen van de tafel en te verhuizen naar het blaadje. Is dit al makkelijk? Zet dan een parcours uit met voorwerpen waar de koffieboon om moet slalommen.

Ballon
Probeer elke dag een ballon op te blazen. Op een gegeven moment zal het lukken! LET OP: als uw kind (net) is geopereerd aan de oren kan het zijn dat er druk op de oren komt te staan. In dat geval niet deze oefening doen!

Lezen
Lezen is niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam! In plaats van voor het slapengaan zelf voor te lezen, laat je je kind voorlezen. Verbeter hem/haar op de fouten en schrijf moeilijke woorden/dingen die je opvallen op. Dan kan je daar de volgende keer weer eens naar kijken en mee oefenen.

Letters schreeuwen
Sommige letters/klanken zijn voor kinderen met een hazenlip erg lastig. Zo was de letter p voor mij lange tijd heel erg lastig. Een ietwat aparte, maar vooral grappige oefening, is het schreeuwen van letters. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door op een stoel te zitten en je vast te houden aan de onderkant van de stoel. Span je buikspieren aan bij het roepen van de letter. Doe dit meerdere keren (en doe gezellig mee met je kind ;)!). Het kan ook staan en stampend. Lol gegarandeerd :).

Nu & napraten
Na jarenlang logopedie te hebben gehad praat ik nu beter. Natuurlijk zijn sommige klanken nog steeds erg lastig voor me, maar er is zeker veel verbeterd. Toch was ik nog niet helemaal tevreden hoe ik praatte. Daarom heb ik begin dit jaar logopedie gehad bij Wilma. Ik vond het erg leerzaam en mijn spraak is ook ietsje verbeterd, maar na de kaakoperatie, die ik in 2017 ga krijgen, zal mijn spraak door de verandering van de stand van mijn tanden misschien weer gaan veranderen. Daarom zijn we gestopt met de logopedie. Toch vond ik het opnieuw een positieve ervaring! Ik raad logopedie dan ook aan ieder mens met spraakproblemen aan!

Momenteel ben ik redelijk tevreden over hoe ik praat. Ik let erop dat ik woorden zo duidelijk mogelijk uitspreek en hard praat. Dat scheelt ook een hoop.

Soms word ik helaas wel nagedaan op straat. Jongens van mijn leeftijd roepen me dan na en zeggen ‘Bibi hazenlip’ of iets in die zin op een nasale toon. Dat is natuurlijk niet leuk, maar ik heb geleerd het te negeren en me er niet te veel van aan te trekken. Zij weten niet hoe het komt dat ik er zo uitzie en zo praat en roepen maar wat. Dat vind ik eigenlijk maar dom in plaats van stoer en grappig, zoals zij het interpreteren. Daarom zou ik aan ieder mens met een hazenlip of iedere ouder van een kind met een hazenlip willen meegeven dat wanneer mensen je napraten ze vaak geen idee hebben wat ze aan het doen zijn en dat het dus eigenlijk nergens op slaat. Het heeft geen nut om je aandacht aan zoiets te besteden. Besteed je aandacht aan de goede en mooie dingen in het leven, want waar je aandacht aan besteedt, dat groeit.

Heel erg bedankt voor het lezen!

5 Reacties

 1. Loedie

  Heei kleines,

  Wat heb jij dit duidelijk verwoord en prachtig geschreven! Ik ben hartstikke trots op je en denk dat veel kinderen, maar ook ouders hier veel baat bij zullen hebben. Goede tips van je meid 🙂
  Liefs je zusje

  Antwoord
 2. Jeanine Boonstra

  Wat een mooi en duidelijk verhaal! Super goed geschreven Bibi!!

  Antwoord
  • Bibi van de Loo

   Dankjewel! 🙂

   Antwoord
 3. Ruud en Marie-José

  Een mooi verhaal, waarvan wij slechts een gedeelte meekregen. Blij dat het nu een stuk beter gaat. Ik ben benieuwd wat die operatie voor voordeel biedt.

  Antwoord
  • Bibi van de Loo

   Bedankt voor jullie reactie! Ben ik ook inderdaad! We zullen zien 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook: