Schisis Nederland Jongerendag 2022

Vorige week zaterdag vond de allereerste editie van de Schisis Nederland Jongerendag plaats. Deze dag was voor mij persoonlijk één van de meest bijzondere dagen uit mijn leven. In het artikel van vandaag vertel ik jullie alles over het verloop van deze dag, het belang van deze dag en hoe wij, bloggers van Wij hebben een schisis, deze dag hebben ervaren. Pak een lekkere kop thee of koffie erbij en geniet van het artikel van vandaag. Veel leesplezier!

Om eerlijk te zijn, was ik de dagen voorafgaand aan de Schisis Nederland Jongerendag vrij gestrest. Anne, Rianne, Ruben en ik hadden samen met Schisis Nederland maandenlang naar deze dag toegeleefd en waren gedreven om hier écht wat moois van te maken. Maar zou alles wel goed gaan? Zouden de bezoekers wel bereid zijn om hun persoonlijke schisiservaringen met ons en met elkaar te delen? Zou iedereen de dag wel leuk vinden?

Al die zorgen bleken achteraf nergens voor nodig te zijn. Aan het begin van de dag was het ijs al gauw gebroken door onze schisisspeeddate. Al voordat Anne het startsein voor de speeddate gaf, waren alle jongeren met een schisis gezellig met elkaar in gesprek. De speeddate was een mooie manier om de dag te starten aangezien het ons de gelegenheid bood elkaar een beetje te leren kennen en schisiservaringen uit te wisselen.

De gesprekken over schisiservaringen bleven de hele dag voortduren, zo ook tijdens de interactieve presentatie van oud-plastisch chirurg Chantal van der Horst. Ze gaf een presentatie over ‘Shared Decision Making (SDM)’, een besluitvormingsproces dat afgelopen jaren binnen de zorgverlening steeds meer onder de aandacht is. Bij SDM gaat de arts samen met de patiënt op zoek naar de meest geschikte zorg voor die desbetreffende patiënt. De presentatie van Chantal maakte veel bij onze jongeren los. Veel jongeren hadden het idee zelf weinig regie over hun schisisbehandelingstraject (gehad) te hebben en ervaarden sommige behandelingsafspraken, zoals het welbekende schisisteamspreekuur, als erg overweldigend. In die grote ziekenhuisstoel werd er soms meer óver hen dan mét hen gepraat waardoor ze niet het idee hadden dat ze bij beslissingen over hun behandeling betrokken werden. Andere jongeren hadden heel andere ervaringen en deelden dat ze (soms) juist wél bij de besluitvorming over hun behandelingstraject werden betrokken.

Na de lunch splitste de groep zich op: één deel van de groep ging naar de workshop van Floor Heddes over permanente medische make-up en het andere deel van de groep bezocht de presentatie van Karlijn Kindt over zelfbeeld & schisis. Floor Heddes heeft tijdens haar workshop bij één van de bezoekers middels reguliere make-up de lippen gecorrigeerd om zo een indruk te geven hoe dit aan de hand van permanente medische make-up gedaan zou kunnen worden. Ze liet zien wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is ter correctie van de lip. Dit was erg indrukwekkend.

Karlijn Kindt heeft ons veel verteld over hoe je een (nóg) positiever zelfbeeld kan krijgen. Tijdens haar presentatie hebben we het ook gehad over vervelende schisiservaringen, zoals pesten of aangestaard worden en hoe hiermee om te gaan. Karlijn gaf ons inzicht in hoe krachtig gedachten kunnen zijn en hoeveel impact gedachten kunnen hebben op de beleving van bepaalde (schisis)situaties. Daarnaast reikte ze ons handvaten voor het sturen van gedachten aan. Het was een ontzettend inspirerende presentatie!

Na de presentaties van Floor en Karlijn was het tijd voor een interactieve activiteit: ‘Over de streep’! Deze activiteit mocht ik organiseren en dat vond ik geweldig om te doen. Bij deze activiteit werd er telkens een stelling met betrekking tot schisis genoemd. Wanneer een jongere met een schisis het met deze stelling eens was, liep hij/zij over de streep. Zo niet, dan bleef de jongere staan.

Tijdens ‘Over de streep’ zijn ontzettend veel schisiservaringen en denkbeelden over schisis met elkaar gedeeld. Het was heel mooi om mee te maken dat veel jongeren herkenning in elkaar vonden; eindelijk iemand ontmoetten die ongeveer hetzelfde had meegemaakt. Eindelijk iemand die precies begrijpt hoe het voelt om meer dan 10 keer geopereerd te zijn, door je schisis (extra) onzeker in de liefde te zijn en vanwege je schisis gepest te zijn. Daarnaast was het ook juist heel interessant om te merken dat de groep soms erg verdeeld was en mensen heel anders over bepaalde dingen dachten, bijvoorbeeld of op straat nageroepen worden ook al een vorm van pesten is, of de term ‘hazenlip’ wel of niet oké is en of je het wel of niet fijn vindt om grapjes over je schisis te maken.

Het mooiste aan deze activiteit vonden wij de openheid van iedereen. Er waren minder aanmeldingen voor de Schisis Nederland Jongerendag dan we vooraf hadden gehoopt. Echter zorgde dit er wel voor dat er een intieme sfeer hing waardoor iedereen zich vrij voelde om zijn/haar, soms vrij persoonlijke, schisiservaringen met elkaar te delen. Dat was echt een cadeautje.

Een ander cadeautje van deze dag was het muzikale optreden van onze blogger Anne. Anne zong verschillende liedjes met betrekking tot schisis, zoals het nummer ‘Ander gezicht’ van Jacqueline Govaerts van het Klokhuis of het nummer ‘Stenen’, een zelfgeschreven nummer over Annes pestervaringen. Anne sloot haar optreden af met een positieve boodschap. Met het nummer ‘Beautiful’ van Christina Aguilera liet ze de schisisjongeren weten dat iedereen mooi is zoals hij/zij is, mét een schisis of niet. Het was een prachtige afsluiter van een indrukwekkend optreden.

Aan het eind van de Schisis Nederland Jongerendag speelde Rianne met het publiek een toffe schisisquiz. Ieders kennis over schisis werd op de proef gesteld. De winnaar van deze quiz won een t-shirt van rapper Snelle! Het was een erg gezellige activiteit. Daarna sloten we de dag af met een borrel en een goed gesprek.

Wij, bloggers van Wij hebben een schisis, vonden het een ontzettend geslaagde Schisis Nederland Jongerendag en kijken met een erg tevreden gevoel hierop terug. Het was bijzonder om jongeren met een schisis nader tot elkaar te brengen en te merken dat de dag wellicht zelfs wat vriendschappen heeft opleverd. Daarnaast vonden we het heel mooi om te zien hoe krachtig en zelfverzekerd veel schisisjongeren zijn ondanks, of misschien juist doordat, alles wat ze door hun schisis hebben meegemaakt. Vrijwel iedereen wist op de jongerendag wel iets positiefs aan het hebben van een schisis op te noemen en dat was heel erg bijzonder. Zo zie je maar weer, een schisis levert niet alleen maar een hoop gedoe, maar ook heel wat moois op, bijvoorbeeld deze geslaagde eerste editie van de Schisis Nederland Jongerendag!

Aangezien de jongerendag dit jaar zo’n groot succes was, organiseert Schisis Nederland (wellicht wederom in samenwerking met Wij hebben een schisis) volgend jaar op zaterdag 11 november de tweede editie van de Schisis Nederland Jongerendag. Heb je de dag dit jaar gemist of wil je zo’n dag nog eens meemaken? Zet dan de datum alvast in je agenda!

Bedankt schisisjongeren voor jullie enthousiasme, bedankt Schisis Nederland voor de samenwerking en bedankt lieve lezer voor het lezen! Tot snel!

 

Sharing is caring!

5 Reactie's
  • Lotte van de Loo
    Geplaatst op 16:18h, 13 november Beantwoorden

    Heel uitgebreid en goed beschreven! Trots op jou (en jullie)

  • Pieter-Jan van de Loo
    Geplaatst op 16:38h, 13 november Beantwoorden

    Mooi, indrukwekkend artikel met mooie foto’s. Volgens mij een heel geslaagde dag. Ga zo door met z’n allen. Op naar 11 november volgend jaar.

  • Chantal vd Horst
    Geplaatst op 20:40h, 13 november Beantwoorden

    De eerste stap is succesvol gezet! Mooie blog . Succes jullie allemaal. Blij dat ik mee mocht doen
    Chantal

  • Jeanine
    Geplaatst op 23:22h, 13 november Beantwoorden

    Jullie zijn toppers! Trots op de jeugd met een schisis!! Geweldig gedaan; respect! Heel mooi verslag ook Bibi!

  • Miriam Beker
    Geplaatst op 12:06h, 10 januari Beantwoorden

    Wat een geweldig initiatief!
    Liefs van een ‘oudere’-met-schisis

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.