Schisis Nederland Jongerendag 2023

Schisis NL Jongerendag 2023

Afgelopen zaterdag was alweer de tweede editie van de Schisis NL Jongerendag, georganiseerd door Schisis Nederland en Wij hebben een schisis. Het was weer een daverend succes (al zeggen we het zelf ;)) met dit jaar een iets grotere groep dan vorig jaar en wederom leuke activiteiten. In deze blog een samenvatting van de dag. We willen alvast alle vrijwilligers en deelnemers die aanwezig waren, bedanken voor hun inzet en bijdrage aan deze ontzettend gezellige dag!

Ochtend

De dag begon voor de vrijwilligers vrij vroeg! We moesten namelijk al rond half 9/9 uur aanwezig zijn in de school om dingen klaar te zetten. Het podium moest bijvoorbeeld klaargemaakt worden voor de opening en de voorstelling van Bart Melief en de klaslokalen voor de speeddates en presentaties van Angelle Chang en dr. Damen. Uiteraard moest er ook koffie en thee worden gezet zodat we de bezoekers (en onszelf niet te vergeten) een warm welkom konden geven.

Rond een uur of 10 kwamen de eerste bezoekers binnen en werden hier en daar al wat praatjes met elkaar gemaakt. Om kwart over 10 werd de dag officieel geopend door het team van Wij hebben een schisis en Dick, de voorzitter van Schisis Nederland.

Na de opening was het tijd voor de eerste activiteit van de dag: de speeddates! Dit jaar vonden deze plaats in een lokaal i.p.v. op het podium in de aula. Tijdens de speeddates werden er koppels gemaakt van 2 mensen. De koppels hadden telkens 5 minuten de tijd om elkaar beter te leren kennen, natuurlijk veel te kort! Dat maakte wel dat iedereen met elkaar kon kletsen. Wie weet of er nog diepere relaties uit zijn ontstaan…?

 


Nadat de jongeren kort met elkaar gekletst hadden tijdens de speeddate was het tijd voor wat vermaak! In plaats van een presentatie stond er dit jaar een leuke voorstelling van Bart Melief op het programma. Bart heeft een cabaretvoorstelling over het hebben van een schisis en zijn pestverleden genaamd ‘Klappen voor Bart’ voor middelbare scholieren van rond de 13 jaar. Op de Schisis NL Jongerendag vertelde hij alles over deze voorstelling en heeft hij hier delen van opgevoerd. Het was een indrukwekkende voorstelling waar veel herkenbare elementen voor ons allemaal in zaten. Het was voor Bart even wennen om dit te doen voor een publiek dat ouder was dan de gemiddelde middelbare scholier én ook nog eens uit alleen maar mensen met een schisis bestond! Hij gaf aan het bijzonder te vinden zich alleen maar onder mensen met een schisis te bevinden. Je voelt jezelf dan niet ‘anders’ dan de rest, wat in het dagelijks leven mogelijk soms wel het geval is. We kunnen hier een hele beschrijving van de voorstelling geven, maar een beeld zegt meer dan 1000 woorden, dus hierbij de trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=xmukgKetc9w

Meer informatie over Bart en z’n voorstelling: https://www.bartmelief.nl/

Bart Melief presenteerd de voorstelling 'Klappen voor Bart'


Lunch

Na de voorstelling van Bart was het tijd voor lunch. Onder het genot van lekkere broodjes,  wraps en wat te drinken verzorgd door een geweldige catering werden gesprekken voortgezet. Het was erg leuk om te zien dat iedereen het goed met elkaar kon vinden. 

Middag

Na de lunch stond ‘Over de streep’ op het programma. Hierbij werden door Bibi stellingen gepresenteerd en wanneer je het eens was met de stelling moest je aan de andere kant van de aula gaan staan. Allerlei onderwerpen kwamen voorbij, zoals of je wel eens grappen over je schisis maakt, of je van mening bent dat sommige doktoren eens een communicatiecursus moeten volgen en of je vindt dat mensen het hebben van een schisis weleens onderschatten. Bij het bespreken van dit soort persoonlijke onderwerpen was het fijn dat de bezoekers samen geen al te grote groep vormden zodat mensen meer open over hun mening en ervaringen durfden te zijn.

Na ’Over de streep’ was het tijd voor de keuzeactiviteiten. Angelle Chang kwam een presentatie geven over wat zij als fashion designer heeft betekend voor kinderen met ‘imperfecties’. Daarnaast gaf ze een korte workshop over hoe je zelfverzekerd over de catwalk loopt. Dr. Damen gaf een presentatie over neuscorrecties en voor de deelnemers die geen interesse hadden in een presentatie, lagen er gezelschapsspellen klaar. Uiteindelijk ging iedereen naar één van de activiteiten waardoor de gezelschapsspellen weer de kast in konden.

Angelle Chang

Angelle Chang gaf een indrukwekkende presentatie over wat zij als fashion designer van het modelabel JOW fashion heeft betekend voor kinderen met allerlei verschillende imperfecties en waar deze missie vandaan kwam, namelijk haar eigen zoontje dat werd geboren met een schisis. Doordat haar zoontje niet aan de ‘normale’ kledingmaten voldeed, besloot Angelle zelf kleding te maken en te vermaken. De kleding werd gepresenteerd op meerdere catwalks en fashionshows, onder andere door kinderen met ‘imperfecties’ om hen zo meer zelfvertrouwen te geven. Daarnaast heeft Angelle samen met andere belangrijke mensen in China een benefit gala & modeshow georganiseerd om zo geld op te halen voor operaties van kinderen met een schisis in China, het geboorteland van Angelle.  

Na deze indrukwekkende presentatie was het tijd voor de jongeren om met de tips van Angelle zo zelfverzekerd mogelijk over onze denkbeeldige catwalk te lopen. Uiteraard was onze fotograaf Pascal aanwezig om dit mooie moment vast te leggen. 

Dr. Godelieve Damen

Dr. Damen is KNO-arts in het Radboud UMC Nijmegen en heeft van alles verteld over de neuscorrectie. Van tevoren werd er door een deelnemer gevraagd of het een niet al te medische presentatie zou kunnen zijn. Dat was het zeker niet! Dr. Damen legde alles goed en duidelijk uit en je kon zien dat plastische chirurgie een grote passie van haar is. Het was erg prettig om eens zo uitgebreid informatie over de neuscorrectie te krijgen en op een laagdrempelige manier al je vragen aan een arts te kunnen stellen.

Wil je meer weten over Dr. Damen en haar werk? Klik dan op onderstaande link: https://www.radboudumc.nl/personen/godelieve-damen

 

 

Na de keuzeactiviteiten gaf Anne een mooi klein concert waarbij ze piano speelde en 4 liedjes zong. Hierbij kwamen liedjes voorbij die ze zelf heeft geschreven en een liedje van Matthijn Buwalda en Stephanie Struijk, Littekens.

Vorig jaar hadden we ‘Over de Streep’ en het optreden van Anne achter elkaar gepland, wat maakte dat het een extra emotionele middag werd. Daarom hadden we ervoor gezorgd dat er bij deze editie activiteiten tussen zaten zodat mensen eventueel konden bijkomen. Volgens mij goed is dit goed bevallen.

 

Afsluiting

De laatste activiteit was een pubquiz, gemaakt en gepresenteerd door Rianne. Hierbij streden 4 teams om de overwinning. Uiteindelijk was er een gelijke stand en moesten 2 teams gokken hoeveel leden Schisis NL had. Team ‘N5’ ging er uiteindelijk met de prijs vandoor!

De Schisis NL Jongerendag 2023 werd afgesloten door een oproep van Bibi voor nieuwe leden voor het blogteam van Wij hebben een schisis en een redactiemedewerker van het online magazine van  Schisis Nederland.

Heb je interesse in het schrijven van blogs over je persoonlijke schisiservaringen én de schisiservaringen van anderen? Stuur dan een mailtje naar hallo@wijhebbeneenschisis.nl

Heb je interesse in redactionele werkzaamheden bij Schisis Nederland? Neem dan contact op met Marieke te Rijdt via marieketerijdt@schisisnederland.nl

De Schisis Nederland Jongerendag 2023 was een geslaagde dag! Wij, bloggers van Wij hebben een schisis, vonden het geweldig om al deze jongeren met een schisis bij elkaar te zien en hier onderdeel van uit te maken. We hebben genoten van het enthousiasme, de openheid en de kracht van alle bezoekers. Immers moeten we als jongeren met een schisis soms een hoop doorstaan, maar dat maakt ons ook ontzettend krachtig. Bedankt voor jullie komst, we vonden het heel fijn dat jullie er waren! Daarnaast willen we graag alle gastsprekers en vrijwilligers van Schisis NL bedanken. Samen hebben we er een bijzondere dag van gemaakt die we niet gauw zullen vergeten. 

Veel liefs van het blogteam van Wij hebben een schisis

Sharing is caring!

3 Reactie's
 • Jeanine
  Geplaatst op 11:04h, 19 november Beantwoorden

  Mooi en uitgebreid artikel over deze geweldige dag! Jullie van “wij hebben een schisis” mogen aoetrots zijn op jullie zelf!! Toppers!

 • Marcel Poelen
  Geplaatst op 12:02h, 19 november Beantwoorden

  Een mooie beschrijving van een succesvolle dag…… Bijzonder dat veel verschillende vormen van anders zijn de zelfde ervaringen en hobbels geven…… Een applaus voor de organisatoren van deze dag..!!

 • Chantal Keyner-Zwaal
  Geplaatst op 19:35h, 20 november Beantwoorden

  Het was een geweldige dag. Warme en liefde volle omgang met elkaar. Onze dochter van 15 jaar vond het super eng, maar is echt zo fantastisch opgevangen door iedereen dat ze zich snel op haar gemak voelde.
  Complimenten en een dikke dankjewel aan de organisatoren van deze jongerendag!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.