Een terugblik op 2023!

Vandaag is het 31 december en dat betekent dat 2023 alweer bijna afgesloten kan worden. Het was wederom een goed jaar voor ons en onze blog Wij hebben een schisis. We waren actief op onze site en organiseerden samen met Schisis Nederland de tweede editie van de Schisis Nederland Jongerendag! Verder heeft een deel van onze groep gesproken op het Congres van Cobijt voor Bijzondere Tandheelkunde, wat voor ons een mooie ervaring was. Zoals jullie van ons gewend zijn, blikken we elk jaar terug op het afgelopen jaar. Namens de blog van Wij hebben een schisis wensen wij iedereen een gelukkig en liefdevol 2024 toe!

 

Anne

Waar de afgelopen twee jaar juist in het teken stonden van verandering, is afgelopen jaar een stabiel jaar voor mij geweest. Ik woon nog steeds samen met mijn vriend in het centrum van Tilburg en werk nog steeds in het onderwijs als docente biologie en leerlingcoach. Hoewel werken in het onderwijs soms zwaar kan zijn, ga ik nog steeds met heel veel plezier naar mijn werk. Ik heb fijne collega’s en lieve leerlingen die mijn werk fijner en mooier maken.

Aangezien ik uitbehandeld ben, zal ik niet zo snel met nieuwtjes of updates komen over mijn schisistraject. Ik merk dat de schisis een steeds minder groot onderdeel van mijn leven is, waar ik vanzelfsprekend erg blij mee ben. Ik accepteer mijn uiterlijk en ik ben, ten opzichte van andere jaren, niet of nauwelijks meer bezig met mijn schisis. Natuurlijk ben ik nog wel eens onzeker of vergelijk ik mezelf met andere mensen, maar ik denk dat dit menselijk is. De schisis is niet meer het focuspunt en het hoofdonderwerp waar ik me druk over maak. Dat geeft veel rust.

Afgelopen jaar heeft mijn schisis mij juist heel veel mooie kansen opgeleverd. Zo heb ik meerdere keren mogen optreden, onder andere tijdens de dagen van Schisis Nederland, waar ik erg dankbaar voor ben. Muziek maken en schrijven zijn dingen die ik graag doe en daarnaast kan ik mijn verhaal er goed in kwijt. Verder heb ik nog mogen zingen en spreken op het Congres voor Bijzondere Tandheelkunde van Cobijt. Hier heb ik het verhaal verteld over mijn pestverleden, omdat dit aspect het meeste impact op mij heeft gehad. Door mijn verhaal te delen, hoop ik meer bewustwording te creëren rondom dit onderwerp en te laten zien hoe ik nu in mijn kracht sta. Helaas zie ik pesten nog steeds vaak gebeuren. Als docent is mijn doel dan ook om zoveel mogelijk kinderen te helpen en ervoor te zorgen dat zij een fijnere middelbare schooltijd beleven dan ik heb gehad.

Ik zal blijven groeien en mezelf blijven ontwikkelen, maar ik vind het ook belangrijk om stil te staan bij de dingen die ik al heb bereikt. Ik wens jullie allemaal een gelukkig, liefdevol en positief 2024 toe. Laten we er weer met zijn allen iets moois van maken komend jaar en ons zoveel mogelijk focussen op het goede!

Op het congres van Cobijt, samen met Rianne en Bibi!

 

Bibi

Op het moment dat ik dit schrijf, ben ik net teruggekomen van mijn wintersportvakantie. In de besneeuwde Oostenrijkse bergen heb ik samen met mijn moeder en zus Kerst gevierd, geskied én geapresskied. Vandaag sluit ik het jaar samen met mijn vriend – en een hele hoop oliebollen – af. Een mooi moment dus om op afgelopen jaar terug te blikken.

2023 was voor mij een mooi jaar waarin ik veel gezellige momenten met vrienden heb beleefd. Zo ben ik met mijn vriendengroep op vakantie naar Zeeland geweest en heb ik volop genoten van de Nijmeegse Vierdaagse Feesten. Ook heb ik dit jaar heel wat danslessen hiphop, showdance en ballet bij mijn studentendansvereniging gevolgd. Daar heb ik ontzettend veel plezier aan beleefd. 2023 was daarnaast het jaar waarin ik mijn pre-master behaalde, startte met mijn master Pedagogische Wetenschappen en docent werd op de universiteit.

Ik ben trots op mijn prestaties van afgelopen jaar en heel dankbaar voor de mooie momenten die ik met mijn vrienden en familie heb mogen beleven.

Op het gebied van schisis is er dit jaar veel gebeurd. Ik startte met nieuwe logopedielessen, kreeg in verband met een loszittende melktand een implantaat en heb de eerste stappen gezet richting een lipcorrectie die waarschijnlijk aankomend jaar uitgevoerd wordt. In de blogs van 2024 lezen jullie hier natuurlijk alles over. Ik ben enerzijds blij dat ik afgelopen jaar deze stappen heb gezet, anderzijds voelt dit dubbel. Zo merk ik dat logopedie en operaties ertoe bijdragen dat ik me zelfverzekerder voel en lekkerder in mijn vel zit. Tegelijkertijd ben ik op 23-jarige leeftijd nu echt wel een beetje klaar met al die operaties en (ziekenhuis)afspraken. Ik wil dat boek sluiten, mijn tijd aan andere dingen besteden. Daarom hoop ik aankomend jaar alle schisisbehandelingen eindelijk af te ronden.

Met ons blogteam van Wij hebben een schisis hebben we weer veel mooie herinneringen gemaakt. Naast het schrijven van blogs, organiseerden we voor de tweede keer de Schisis Nederland Jongerendag én spraken we op een congres voor clinici uit de bijzondere tandheelkunde. Dit waren bijzondere dagen die ik niet snel zal vergeten.

2023 was een jaar waarin ik mezelf, mijn behoeften en grenzen weer wat beter heb leren kennen. Ik vind het nog altijd lastig om naar mezelf te luisteren doordat ik stiekem veel bezig ben met het tevredenstellen van anderen en veel van mezelf eis. Ik hoop hier in 2024 in te groeien.

Ik wens jullie allemaal een gezellige jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2024. Wees lief voor jezelf en voor elkaar. Tot volgend jaar!

Op wintersportvakantie in Oostenrijk 

 

Rianne

Als ik het jaar 2023 in één woord zou moeten omschrijven, zou het een rollercoaster zijn. Waarin ik de afgelopen jaren mezelf juist ontzettend ontwikkeld heb en alles lekker voort kabbelde in positieve zin was dit het laatste half jaar van 2023 allesbehalve het geval! In juni verloor ik mijn geliefde baan als begeleider op een zorgboerderij. Hoewel de reden van mijn ontslag bij mezelf ligt, heb ik een roerig half jaar achter de rug.

Door mijn ontslag had ik verschrikkelijk veel tijd om na te denken. Wat wil ik nu eigenlijk verder met mijn leven? Wil ik nog werkzaam zijn in de zorg? Of kan ik mijn kwaliteiten nog ergens anders inzetten? Ik nam hulp aan van een loopbaancoach en de juiste richting werd duidelijk: pedagogisch medewerker. Terug de schoolbanken in met een verkorte BBL-opleiding was het plan, maar een plek bleek allesbehalve makkelijk te vinden. Uiteindelijk vond ik een plek, maar het voelde niet goed… Voor nu heb ik een sollicitatiestop ingelast om tot rust te komen en heb ik ondertussen tijdelijk nieuw werk gevonden.

Deze moeilijke tijd heeft me meer gegeven dan alleen stress. Er zijn nog zoveel mooie dingen om dankbaar voor te zijn en om op terug te blikken. Ik heb nog steeds dezelfde lieve vriend, een leuke familie én schoonfamilie en deze maand kwamen er ook nog 2 hele leuke en lieve katten mijn thuis compleet maken.

Maar er kwamen ook andere mooie kansen voorbij: zo organiseerden we samen met Schisis Nederland voor de 2e keer op rij de jongerendag die opnieuw een groot succes bleek te zijn. Ook mocht ik samen met Anne en Bibi spreken op het congres voor bijzondere tandheelkunde van Cobijt, waar ik een mooi stuk over mijn pestverleden deelde! Wat was ik op voorhand zenuwachtig, maar het was een prachtig mooie en indrukwekkende ervaring die ik niet had willen missen. Als ik het even niet weet, denk ik terug aan dat moment en dat ik daar zo mooi in mijn kracht stond.

2023 mocht dan misschien niet geheel mijn jaar zijn, maar voor 2024 ligt alles nog open om er iets moois van te maken en dat ben ik ook zeker van plan! Lieve lezers, ik wens jullie een ontzettend mooi, liefdevol en gezond 2024 toe. Laten we er met zijn allen iets moois van maken! En onthoud: zonder slechte ook geen goede tijden waar je extra van kunt genieten.

samen met Bieke, Bibi en Anne op het congress van Cobijt. (Bieke kondigde ons ontzettend mooi aan tijdens het congress & heeft zelf ook een schisis.)

 

Ruben

Voor mij was 2023 een rustig jaar wat snel voorbij ging. Wanneer je 40 uur werkt gaan de werkdagen snel voorbij, maar dat geldt helaas dan ook voor het weekend! In december vorig jaar ben ik samen gaan wonen met m’n vriendin, wat best spannend was aangezien ik 2 jaar daarvoor in m’n eentje in een studio woonde. Maar gelukkig wende we super snel aan elkaar en zijn we tot nu toe nog geen irritatie-puntjes tegen gekomen.

Naast het samenwonen heb ik nieuwe hobbies opgepakt als boogschieten en haken (ja, mannen kunnen ook haken!). Mocht je belangstelling hebben in een zelfgemaakte sjaal, of doekjes voor in de keuken. Laat het vooral weten!

Hoogtepunt van het jaar was onze reis met de camper naar Noorwegen. We besloten in het najaar te gaan aangezien dan alles iets goedkoper is en we in het voorjaar ook al een reis naar Frankrijk hadden gemaakt. Een aanrader voor iedereen die van mooie natuur en spannende hikes houdt!

Wat betreft m’n schisis heb ik geen nieuwtjes, naast het verwijderen van m’n verstandskiezen, maar dat is iets wat wel meer mensen moet ondergaan. Wel vond ik het weer super leuk om dit jaar samen met Schisis Nederland de schisisjongerendag te organiseren en in contact te komen met andere mensen met een schisis. Voor volgend jaar staan er wat nieuwe projecten die verder uitgewerkt moeten worden en ik heb super veel zin om mij daar mee bezig te houden.

Ook ik wens alle lezers/volgers een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen voor 2024!

1 Reactie

  1. Jeanine

    Leuk om jullie verhalen te lezen. Stuk voor stuk en ieder op zijn of haar manier doen jullie het zo goed! Ga zo door en een hele fijne jaarwisseling en een heel goed 2024! Ps: en blijf schrijven!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook: