Beste Lezers,
Een tijdje geleden hebben wij een aanvraag gekregen van één van onze lezers. De aanvraag ging over het onderwerp daten met een schisis. Wij als schrijvers hebben hier allemaal onze eigen positieve en negatieve ervaringen mee. Daarom hebben wij ervoor gekozen om allemaal een stukje te schrijven. De blog zal in twee delen gepost worden. In deze blog zullen Bibi en Rianne hun ervaringen met jullie delen, over twee weken zal deel twee gepost worden waarin Anne en Ruben hun ervaringen delen.
Bibi van de Loo
De liefde: vrijwel iedereen wil iemand liefhebben en liefgehad worden. Zo ook ik. Uit mijn naaste omgeving heb ik altijd veel liefde mogen ontvangen, bijvoorbeeld van mijn familieleden en vrienden. Van een echte liefdesrelatie met een jongen was echter lange tijd geen sprake. Toch was ik hier vanaf de puberteit wel mee bezig. Mijn twee oudere zussen hadden namelijk al meerdere vriendjes gehad en ik wilde dat ook. Ik kan best zeggen dat ik soms een beetje jaloers op hen was, hoe erg ik hen dit ook gunde en hoe stom ik het ook van mezelf vond dat ik jaloers was. Er zijn periodes geweest waarin ik een jongen echt leuk vond, maar hij mij niet of deed alsof en achteraf bleek van niet. Dit was soms best confronterend, juist omdat ik een persoon ben die graag iemand veel liefde wil geven en het fijn vind om liefgehad te worden. Ik was als puber niet hevig op zoek naar een relatie, maar merkte wel dat ik het erg leuk zou vinden als ik een leuke jongen die mij volledig zou accepteren zou ontmoeten.
Ik ontmoette deze jongen echter maar niet. Zelf kon ik hier altijd maar één oorzaak voor bedenken: mijn schisis. Ik zie er door mijn schisis nou eenmaal wat anders uit en dat valt op, zo ook bij jongens. Op de middelbare school ging ik ervanuit dat dit dé reden was dat ik geen relatie had. Nu zijn we enkele jaren verder en kijk ik hier anders op terug. Als ik heel eerlijk ben, kan ik niet ontkennen dat ik denk dat mijn schisis hier wel een rol in heeft gespeeld. Mijn schisis maakt nou eenmaal dat mijn neus wat plat en scheef is. Sommige mensen vinden alles wat anders is en niet voldoet aan de ‘algemene schoonheidsnorm’ gek. Ik denk dat bij die mensen mijn schisis zeker een belangrijke reden is geweest waarom ze op liefdesgebied geen interesse in mij hadden. Echter denk ik nu dat mijn schisis bij lange na niet de enige factor is geweest waardoor het op liefdesgebied niet echt wilde lukken. Kijk maar eens naar Jan-Jaap van der Wal en Snelle, die hebben allebei een harstikke leuke en mooie vriendin/vrouw! Je moet natuurlijk ook maar net geluk hebben dat je de ware tegen het lijf loopt, dat is zo bij mensen met een schisis, maar ook bij alle andere mensen. Wat hoogstwaarschijnlijk ook een belangrijke rol heeft gespeeld, is dat ik zelf zo geloofde in de gedachte dat jongens door mijn schisis geen interesse in me hadden, dat ik betreft jongens alleen maar lette op de gebeurtenissen/reacties die deze gedachte bevestigden. Ook weken mijn karakter en interesses sterk af van mijn klasgenoten, wat waarschijnlijk ook een rol heeft gespeeld. Er zijn dus altijd meerdere oorzaken die ervoor zorgen dat je wel of geen liefdesrelatie hebt.
Eerder had ik het over mensen die vooral bezig zijn met het uiterlijke perfecte plaatje en weinig aandacht voor iemands innerlijk hebben. Achteraf gezien ben ik maar blij dat ik van deze mensen nooit aandacht op liefdesgebied heb gehad. Ik wil namelijk dat iemand van mij houdt vanwege mijn inhoud en niet vanwege mijn ‘verpakking’. Natuurlijk speelt uiterlijk ook bij mij op liefdesgebied een rol, maar dit moet naar mijn mening niet de grootste rol spelen binnen een relatie. Gelukkig is het zo dat er genoeg mensen zijn die hier ook zo over denken en juist de schoonheid inzien van dingetjes die wat anders dan anders zijn, zoals een schisis.
Eén van die mensen is mijn vriend die ik heb leren kennen via mijn studie. Ik was 18 toen ik een relatie met hem kreeg. Nu, bijna twee jaar verder, zijn we nog steeds erg gelukkig samen. Mijn vriend accepteert me zoals ik ben en heeft nooit een ’punt’ van mijn schisis gemaakt. Hij heeft me laten inzien dat ik met al die onzekere gedachtes over mijn schisis vooral mezelf stapelgek en onzeker kan maken, maar dat deze gedachtes zeker niet overeenkomen met hoe hij over me denkt. Mijn vriend houdt van me zoals ik ben en daar hoort mijn schisis ook bij.
Liefhebben en liefgehad worden, daar begon ik dit artikel mee. Vrijwel twee jaar heb ik mijn vriend heel erg lief en word ik door hem liefgehad. Ik ben hier ontzettend dankbaar voor en ik vind onze relatie het mooiste wat er in mijn leven is. Echter weet ik dat sommigen van jullie geen relatie hebben en misschien in de fase zitten waar ik een paar jaar geleden in zat. Tegen jullie zou ik willen zeggen: Heb jezelf lief en reken je eigen onvolmaaktheden niet te zwaar af, dat doe je bij een ander ook niet. Jij bent krachtig en mooi, geloof daarin! Dat is immers wat ware liefde is: leren van jezelf te houden en zo van anderen te houden.
Rianne Seekles
Vroeger op de Basisschool was ik me best wel bewust dat ik anders was. Ik werd gepest en was daarom ontzettend onzeker over mezelf en vooral over mijn uiterlijk. Natuurlijk ging het ook wel eens over jongens en vonden klasgenootjes en ik weleens een jongen ‘leuk’. Die leuke jongen viel dan natuurlijk altijd voor mijn klasgenootjes en niet voor mij. Dit was dan ook een leuk onderwerp om mij mee te plagen door anderen. ‘Die jongen vindt jou echt leuk Rianne, maar hij durft je niet te vragen misschien moet jij dat doen? ‘Je raad het al, als je dat dan deed, werd je afgewezen. En daar werd ik dan nog weer onzekerder van.
En zo ging het eigenlijk ook op de middelbare school wel. Terwijl andere klasgenoten of vriendinnen voor het eerst een relatie kregen, viel ik erbuiten en was ik soms het mikpunt. Van plagerijen op dit onderwerp. Zo was er eens een klasgenoot die zich via msn voordeed als een jongen die mij leuk vond. Ik tuimelde erin, en later kwam uit dat zij het was.
Door deze negatieve ervaringen werd ik alleen maar onzekerder over mezelf en op liefdesgebied.
Toen ik op het beroepsonderwijs verliefd werd op een jongen, ik was ondertussen 17 jaar en voor het eerst was het wederzijds dat iemand mij leuk vond. Ik kan me ons eerste afspraakje nog goed herinneren. Ik was super nerveus en onzeker en na schooltijd gingen we wat drinken. Hij gaf mij veel complimentjes over mijn uiterlijk en was echt benieuwd naar wie ik was, die middag kreeg ik mijn eerste echte zoen.
Na deze ervaring werd ik wat zelfverzekerder en volgde nog een korte relatie en soms wat aandacht van jongens in de kroeg. Ik merkte dat nu ik ouder werd, mensen mij accepteerde zoals ik was en jongens helemaal niet raar deden over mijn schisis. Sommige zagen het niet eens. Doordat ik steeds meer complimentjes kreeg van jongens en meer positieve ervaringen opdeed rondom daten werd ik ook op dit gebied zelfverzekerder.
Onder aanmoediging van een vriendin, heb ik ook weleens op een datingsite gezeten. Op die datingsite kreeg ik best wel aandacht van jongens en die gaven mij vaak ook complimenten over hoe ik eruitzag. Ik ben er ondertussen achter gekomen dat jongens op uitstraling en een goed innerlijk vallen, en dat wat uiterlijke minpunten echt niet zoveel uitmaken. En ook is het me gelukt om zonder datingsite maar gewoon tijdens het salsa dansen (wat ik doe) een leuke jongen te leren kennen waar ik een half jaar een relatie mee heb gehad.
Wat ik tijdens mijn korte relaties die ik heb gehad wel merk, is dat mijn onzekerheid nog steeds wel een rol speelt. Niet tijdens het daten zelf, maar meer op het moment dat ik een relatie heb. Dan heb ik vaak vragen in mijn hoofd van: wat doet zo’n leuke jongen bij mij? Ben ik wel leuk genoeg voor hem? Vaak heeft dit even tijd nodig om daarvan af te komen. Wat hierin altijd helpt is hier open over te zijn, hoe moeilijk dat ook is. Dan kan je partner jou daar ook weer in helpen.
Lees hier deel 2 van deze serie.
Heb jij nog een onderwerp waarover je graag een blog zou willen lezen? Vraag deze dan zeker aan door contact met ons op te nemen. Dit kan door een bericht achter te laten of een email te sturen naar hallo@wijhebbeneenschisis.nl
0 reacties