Stellingen deel 2: operaties, hazenlip vs. schisis & zelfbeeld

In ‘Stellingen deel 1: Schisisteams & pesten’ hebben jullie al kunnen lezen hoe wij, auteurs van www.wijhebbeneenschisis.nl, omgaan met pesten en wat wij vinden van de schisisteams in Nederland. In het artikel van vandaag vertellen wij wat wij vinden van operaties, beugels en nog veel meer!

Veel leesplezier!

Operaties krijgen vind ik zwaarder dan (meerdere) beugel(s) hebben.

Claudia:Eens, ik heb sowieso altijd meer stres voor operaties. Een voordeel van operaties is wel dat operaties veel minder lang duren dan beugels, maar ik vind het wel zwaarder om operaties te krijgen.

Anthea: In mijn ogen zijn die dingen totaal niet te vergelijken met elkaar. Operaties zijn zwaar en pijnlijk, maar je hebt wel snel resultaat. Beugels zijn niet zwaar en pijnlijk, maar tot je resultaat hebt duurt lang.

Ruben: Oneens. Beugels zitten constant in je mond, maar mijn operaties hadden naar mijn beleving niet hele lange herstelperiodes. Ik  kan mij niet meer herinneren of ik er vroeger als baby nog heel lang last van heb gehad.

Anne: Dit ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Een operatie is zwaarder, maar na een paar weken of maanden voel je je weer goed. Een beugel heb je een lange tijd. Ik heb mijn beugel zo lang gehad. De pijn bij elke afspraak en het geduld dat je moet hebben tot het eindelijk ‘goed’ is, is moeilijk. Echter komt aan de vervelende periodes ook een eind. Beide processen zijn niet fijn, maar ik ben echt blij dat ik heb doorgezet, want ik ben mega blij met de resultaten!

Bibi:Eens. Toen ik nog een klein kind was, vond ik het hebben van operaties totaal niet erg en had ik waarschijnlijk geantwoord dat ik beugels erger vond dan operaties. Nu vind ik operaties krijgen nog steeds niet heel erg en ik kijk er niet met een negatie blik naar, want ik ben tot nu toe altijd ontzettend blij geweest met het resultaat. Toch ben ik het eens met deze stelling, omdat de operaties mentaal gezien voor mij wat heftiger zijn dan beugels.

Operaties, beugels en logopedie dragen bij aan een positiever zelfbeeld.

Ruben:Eens! Het maakt je alleen maar beter, dus waarom zou het je zelfbeeld negatief beïnvloeden?

Anne:Eens! Ik ben een steeds positiever zelfbeeld gaan krijgen door de operaties, beugels en logopedie die ik heb gehad. De processen zijn niet makkelijk en het vraagt veel van je. Bloed, zweet en tranen, maar ik ben altijd zo blij met de resultaten. Mijn beugeltraject was zo lang, maar achteraf ben ik zo blij met het resultaat! Ik krijg vaak complimentjes over mijn gebit en dat is super fijn! Ik ben er super trots op en als ik besef wat ik er allemaal voor heb moeten geven maakt dat mij nog trotser.

Claudia: Eens, na operaties,beugels en logopedie wordt alles altijd beter dan voorheen. Na het herstel voel ik me altijd super goed! Als ik naar mijn gebit kijk van vroeger, dan was ik daar best onzeker over. Nu ik 5 jaar een beugel heb gehad ben ik super blij met het resultaat en ben ik er dus zekerder van geworden.                                                                                                                                                              

Bibi: 100% mee eens! Ik ben minder onzeker geworden door operaties, beugels en logopedie. Ik hoorde vroeger vanwege mijn hazenlip erg slecht. Dat maakte me onzeker en achterdochtig, want ik dacht vaak dat mensen het over me hadden en kon zelf niet controleren of ze dat ook daadwerkelijk deden. Dat leverde stiekem best wat angst op.  Ik ben een paar jaar terug geopereerd aan mijn oor en hoor nu stukke beter. Dat heeft ook een positieve bijdrage geleverd aan mijn zelfbeeld!                     

Anthea: Zeker weten! Ik heb me vooral ang onzeker gevoeld over mijn spraak. Dat terwijl ik wél ongeveer een halfjaartje logopedie heb gehad, maar de logopediste daarna zei dat mijn spraak al goed was en dat de logopedie dus niet langer meer nodig was. Ik denk dus deels dat het helpt, maar je moet ook in jezelf gaan geloven dat het helpt en dat je het kan. Zo kan je nog zo veel operaties, beugels en logopedie hebben gehad; je moet zelf voelen dat je vooruit gaat en dat je trots mag zijn!

Logopedie is stom.

Anthea:Nee, waarom zou je spraak willen verbeteren stom zijn? Ontwikkel je zo goed als kan, zou ik zeggen! Als je onzeker bent over je spraak, ga dan niet bij de pakken neerzitten, maar doe er iets aan met de professionals die jou daar het beste in kunnen begeleiden.

Ruben:Hier ben ik het niet mee eens! Ik heb er HEEL VEEL aan gehad, omdat ik meer moeite had met praten, dus ik vond het zeker niet stom!

Anne: Logopedie is niet leuk, maar je hebt er later zoveel profijt van! Je zult er zeker geen spijt van krijgen.

Bibi: Ik begon al op zeer jonge leeftijd met logopedie en ik vond het best wel leuk! Samen met mijn logopediste deed ik oefeningen in spelvorm om mijn spraak te verbeteren. Om me te belonen voor mijn goede werk kreeg ik vaak een sticker op het einde. Dat maakte me altijd blij! Doordat we alles in spelvorm deden, vond ik het erg leuk om te doen! Ik heb er ook veel aan gehad, want zonder logopedie zou ik nu nooit uit mijn woorden kunnen komen!

Claudia: Weet ik niet, want ik heb nog nooit logopedie gehad.

 

‘’ Als je onzeker bent over je spraak, ga dan niet bij de pakken neerzitten, maar doe er iets aan met de professionals die jou daar het beste in kunnen begeleiden.’’ – Anthea den Dulk

 

Het woord hazenlip is een scheldwoord.

 Anne: Dit vind ik altijd heel erg moeilijk. Ik vind het geen scheldwoord, maar ik gebruik het woord schisis liever dan hazenlip. Ik heb er totaal geen moeite mee als mensen het woord hazenlip gebruiken.

Anthea: Nee. Veel mensen kennen simpelweg er geen ander woord voor. Als ik weet dat de persoon waartegen ik het heb de term ‘schisis’ niet kent, heb ik het zelf ook over ‘hazenlip’. Natuurlijk zal de term ‘hazenlip’ wel sneller in negatieve context worden gebruikt dan ‘schisis’. Of ‘hazenlip’ een scheldwoord is hangt helemaal af van de context waarin het wordt gebruikt.

Bibi: Oneens. Ik vind tevens het woord hazenlip ook veel gemakkelijker in gebruik, omdat het veel simpeler is om uit te spreken, haha ;).

Claudia: Ik beschouw het niet als een scheldwoord, maar ik vind schisis wel mooier en ik vind het beter als mensen schisis zeggen.

Ruben: Het is een wat bekender woord dan schisis, waarom zou je het als iets negatiefs zien als het meestal niet zo bedoeld is?

Het hebben van een schisis heeft me ook goede dingen opgeleverd.

Bibi: Eens! Door mijn hazenlip heb ik twee super lieve meiden, Anne en Marit, ontmoet. Zonder mijn hazenlip had ik hen nooit leren kennen. Ook ben ik door mijn hazenlip in een boek komen te staan en heb ik veel dingen geleerd door te bloggen over mijn hazenlip. Mijn hazenlip heeft gezorgd voor een aantal hechte vriendschappen.  Het zorgt dus echt niet alleen maar voor negatieve dingen!

Claudia: JA! Zoals deze mooie website die we nu hebben en de mensen met wie we deze website onderhouden. Ik heb zoveel mensen leren kennen met een schisis waar ik heel dankbaar voor ben.

Ruben: Ik heb een heel zorgzaam gevoel, maar dat kan ik ook hebben gehad zonder de schisis. Dat ik mensen die het minder hebben graag wil helpen, misschien dat de schisis daar een soort grens voor heeft getrokken en mij meer heeft doen beseffen dat er veel ergere dingen bestaan.

Anne: Eens! Door mijn schisis heb ik super lieve en leuke mensen leren kennen. Ik heb vriendschappen gesloten met mensen die ik nu echt niet meer kwijt wil.

Anthea: Ruben de Man. Ik denk dat hij de enige is waardoor ik echt kan zeggen dat de schisis mij iets goeds heeft opgeleverd. Ik heb met hem een klik die ik maar met weinig mensen heb. Hem had ik zonder schisis nooit ontmoet. Verder kan je van een schisis natuurlijk het beste proberen te maken. Het hoeft niet erg te zijn, maar om nou te zeggen dat een schisis hebben verder echt iets goeds heeft opgeleverd, vind ik persoonlijk niet.

 

‘’Mijn hazenlip heeft gezorgd voor een aantal hechte vriendschappen.  Het zorgt dus echt niet alleen maar voor negatieve dingen!’’ –  Bibi van de Loo

 

Ik ben tevreden met mijn uiterlijk.

Ruben: Ja, zie mijn blog zelfacceptatie, haha ;)!

Bibi: Gedeeltelijk ben ik tevreden met mijn uiterlijk. Ik ben erg blij met bijvoorbeeld mijn ogen en haar, maar ik vind mijn gebit nog niet echt mooi, maar daar zal hopelijk snel door beugels en een operatie verandering in komen!

Claudia: Nog niet helemaal. Ik krijg nog een lip – en neuscorrectie en ik hoop dat ik daarna echt tevreden ben met mijn uiterlijk.

Anthea: Ja hoor! Natuurlijk heb ik, net als iedereen, natuurlijk wel wat aan te merken op mijn uiterlijk. Ik denk alleen niet dat ik dat in grotere mate heb dan anderen door mijn schisis.

Anne: Ik ben niet echt heel erg tevreden met mijn uiterlijk en dat komt bij mij echt door mijn schisis. Zo ben ik erg trots op mijn blonde haar, mijn blauwe ogen en mijn lichaamsbouw.  Ik zou echter wel heel erg graag een ‘normale neus en lip’ willen hebben.

Men kijkt te veel naar het uiterlijk.

Claudia:Sommige wel en sommige niet. Veel mensen staren naar je schisis en ik vind dat erg vervelend, maar ik heb ook vaak meegemaakt dat mensen later vertelden dat het hen totaal niet opviel en dat het hen niks uitmaakt.

Ruben: Over het algemeen? Ja. Hoe mensen vanbinnen in elkaar zitten vind ik veel belangrijker.

Anne:Ja, maar dat geldt niet voor iedereen. Ik merk echter wel dat uiterlijk erg belangrijk is geworden en ik denk dat dat niet zo eerlijk is. Ik vind het innerlijk veel belangrijker dan het uiterlijk van mensen, maar ik weet dat bij veel mensen uiterlijk heel erg zwaar weegt en dat vind ik jammer.

Anthea: Ja, sommige mensen wel. Maar mensen die jou beoordelen op je uiterlijk, zouden toch niet het soort mensen zijn met wie je graag optrekt, lijkt me. Als je je omringt met de juiste mensen, zal je er weinig last van hebben. Bovendien denk ik niet dat wij per definitie minder mooi zijn dan anderen. Wij hebben een “mislukte” lip, anderen hebben flaporen of een haakneus. Iedereen heeft wel wat.

Bibi: Eens. Natuurlijk zijn niet alle mensen zo, maar veel mensen beoordelen alleen maar op het uiterlijk en dat vind ik stom.  Vooral in de puberteit wordt je erg op je uiterlijk afgerekend. Mensen kunnen wat dat betreft best hard zijn.

Zonder mijn schisis had ik een ander karakter gehad.

Anne:Eens. Of ja, eens? Natuurlijk kan ik dat niet met zekerheid zeggen. Ik denk echter wel dat  ik zonder mijn schisis een zelfverzekerder karakter had gehad.  

Bibi: Ik denk het wel. Zonder mijn schisis zou ik denk ik minder sterk geweest zijn. Door operaties ben ik krachtiger geworden en heb ik een hoge pijngrens. Door uitgescholden te worden heb ik geleerd om te gaan met vervelende situaties.

Anthea: Ja, bepaalde karaktereigenschappen van mij waar ik trots op ben, zullen denk ik versterkt ontwikkeld zijn door het hebben van een schisis. Karaktereigenschappen zoals voor iemand op komen, iemand het gevoel willen geven dat hij/zij geaccepteerd wordt en er voor een ander willen zijn. Dit is versterkt omdat je als kind zelf sneller de angst hebt gehad om niet geaccepteerd te worden, je eenzaam te hebben gevoeld en graag iemand had gehad of iemand hebt bewonderd die voor jou op kwam. Ik denk dat een hoop mensen met schisis zo ook door de schisis bepaalde eigenschappen sterker hebben ontwikkeld, dan dat ze zonder schisis zouden hebben gedaan.

Ruben: Dat zou ik niet weten, ik zou misschien zonder schisis ook andere goede eigenschappen hebben gehad.

Claudia: Nee, ik denk niet dat ik door mijn schisis een ander karakter heb gekregen.

Open zijn over je schisis levert veel voordelen op.
Anthea
: Ja, het levert zeker veel voordelen op! Als je mensen uitlegt wat je hebt en hoe dat voelt voor jou, zullen ze je sneller begrijpen en dus ook begrijpen wat je niet fijn vindt. In het bijzonder vrienden of vriendinnen zullen je beschermen tegen situaties waarin je je niet fijn voelt en als die situaties zich toch voordoen, je steunen en je er doorheen helpen omdat ze snappen hoe dat voor jou moet zijn.

Claudia: Eens! Als je open bent over je schisis, is het wel makkelijker voor jezelf om bijvoorbeeld vrienden te maken, omdat je dan duidelijk kan uitleggen wat er aan de hand is.

Ruben: Mee eens! Wanneer je er open over bent, word je denk ik minder snel gepest en kan je mensen makkelijker erover vertellen.

Anne: Eens. Het voordeel is dat mensen je beter begrijpen. Mensen tonen interesse en mensen weten hoe ik me voel en dat is erg fijn.

Bibi: Eens! Ik ben altijd erg open over mijn hazenlip en dat heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat mensen  op de basisschool begrepen waardoor ik anders praatte. Ze gingen me daarom ook niet flauw nadoen. Ik denk dat open zijn over je hazenlip zorgt voor veel meer begrip van mensen.

 

‘’Door open te zijn over mijn schisis, tonen mensen eerder interesse. Ze begrijpen me hierdoor beter en weten hoe ik me voel. Dat is erg fijn!’’ – Anne van de Ven

 

Bedankt voor het lezen van stellingen deel 2 lieve mensen!

 

Sharing is caring!

2 Reactie's
  • Noortje
    Geplaatst op 22:45h, 11 februari Beantwoorden

    Beste Bloggers,

    Wat fijn om jullie blogg te lezen en te bezoeken. Ik ben momenteel zwanger van een kindje met schisis. Het geeft mij veel moed en kracht om te lezen hoe jullie omgaan met schisis, en wat voor fantastische volwassenen jullie zijn geworden. Hierdoor heb ik een positief beeld ontwikkeld voor de toekomst, ik heb er alle vertrouwen in dat het ons ook gaat lukken.

  • Ruth
    Geplaatst op 21:48h, 03 januari Beantwoorden

    Wat een goed initiatief, deze website. Ik ben 46 jaar en heb een enkelzijdige schisis, Het is een kleine schisis, ik ben voor het laatst geopereerd toen ik baby was, Ik heb er nooit heel veel moeite mee gehad, en ben ook nooit mee gepest of nare opmerkingen gehad. Toch had ik het liever niet gehad, want je ziet het wel. Ik heb nooit de moed gehad voor nog een herstel operatie, maar omdat ik denk dat de technieken de laatste 40 jaar wel zijn verbeterd, denk ik er nu toch over na, wat zal ik doen…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.