Gastblog Shayenna – Van gepest meisje tot trotste KLM-stewardess

Hallo allemaal, laat ik mij even voorstellen. Ik ben Shayenna, 22 jaar en trotse moeder van een prachtige dochter van 1 jaar.

Ik ben geboren met een volledige enkelzijdige schisis. Daardoor heb ik heel veel operaties gehad waaronder de lipsluiting, gehemeltesluiting, kaakoperatie en neuscorrectie. Oftewel, heel veel operaties. Al mijn operaties heb ik in Maastricht gehad. Het Maastrichtse schisisteam is echt een topteam van artsen. Wanneer ik een afspraak met deze artsen had, voelde ik mij echt thuis. Ik noem het schisisteam Maastricht daarom ook wel ‘mijn tweede familie’. Bij mijn laatste schisisoperaties woonde ik al niet meer in Limburg, maar in Noord-Holland; IJmuiden om precies te zijn.

In mijn verleden, zowel tijdens mijn basisschooltijd als middelbare schooltijd, ben ik vanwege mijn schisis heel veel gepest. Niet alleen door kinderen, maar ook door volwassenen. Op de middelbare school werd bijvoorbeeld ooit eens aan de klas gevraagd wat wij wilden worden. Ik wist al sinds ik een klein meisje was, dat ik de luchtvaart in wilde. Ik wilde namelijk stewardess worden bij de KLM. Toen ik aan de beurt kwam, vertelde ik dit aan de klas. Ik werd meteen door iedereen uitgelachen, inclusief door de docent. Er werd tegen mij gezegd, dat ik dat maar niet moest gaan doen, want ik zou toch nooit aangenomen worden, omdat ik er te lelijk voor zou zijn. Dat heeft mij toen zo ontzettend gekwetst, dat ik het niet meer durfde te doen. Ik ben toen de technische richting opgegaan en ging na de middelbare school vliegtuigonderhoudsmontage studeren, want dat vond ik ook leuk. Deze opleiding vond ik onwijs leuk, maar ik  voelde mij er toch niet zo thuis. Ik ben er in het eerste jaar dan ook mee gestopt. Ik was, mede vanwege mijn kaakoperatie, te vaak afwezig en op theoretisch vlak was de opleiding te lastig voor me.

Tijdens de opleiding vliegtuigonderhoudsmontage zag ik op school ooit een meisje met een schisis dat de opleiding tot stewardess deed. Zij heeft mij, zonder dat ze het zelf wist, onwijs geïnspireerd om ook te starten met de stewardessopleiding. Nu zijn we 3 jaar verder en loop ik fulltime stage bij KLM op de grond. Mijn droom is uitgekomen. Ik heb het zo onwijs naar mijn zin en ik had dit voor geen goud willen missen. Ik heb lak aan iedereen die tegen mij heeft gezegd dat ik te lelijk voor dit beroep zou zijn. Eigenlijk heeft mij dit achteraf juist gemotiveerd om deze opleiding te volgen en om hard te knokken voor mijn droom. Kijk maar eens waar ik nu sta.

Ik wil tegen iedereen die met een schisis geboren is zeggen, dat je, ongeacht wat mensen tegen je zeggen, je dromen moet blijven volgen en dat je je door niets of niemand moet laten tegenhouden. Wij zijn sterker dan dat we zelf in de gaten hebben! Blijf je dromen najagen en gebruik mijn verhaal als inspiratie. Wij mogen er zijn net zoals de rest. Onderstaand vind je een foto van mij van de KLM.

Bedankt voor het lezen!

Sharing is caring!

10 Reactie's
 • Juri Poelen
  Geplaatst op 10:25h, 04 december Beantwoorden

  Wat fantastisch geschreven! Ik ben het er helemaal mee eens: volg je hart, streef je passie na en laat je door niks of niemand daarvan weerhouden!

 • Pieter-Jan van de Loo
  Geplaatst op 10:55h, 04 december Beantwoorden

  Goed verhaal. Ga ervoor. Top!!!

 • Jeanine
  Geplaatst op 11:13h, 04 december Beantwoorden

  Wat een doorzetter ben jij Shayenna!
  Een mooie en krachtige dame! Heel veel respect hoor! Goed en inspirerend artikel!

 • Ria Schollema
  Geplaatst op 17:14h, 04 december Beantwoorden

  Toch knap van je dat je hebt doorgezet en nu doet wat je graag wilt
  Ik heb alleen een dubbele schisis maar ben hier nooit door gepest wel door mn rode haren

 • Lotte van de Loo
  Geplaatst op 17:29h, 04 december Beantwoorden

  Super knap dat je doorgezet hebt, ga zo door! Je mag trots zijn.

 • Wilma Sonnemans
  Geplaatst op 14:42h, 05 december Beantwoorden

  Prachtig meid goed dat je je hart gevolgd hebt!
  Heel veel succes en wie weet kom ik je gauw tegen in de lucht!

 • Lilian van Hout
  Geplaatst op 15:10h, 05 december Beantwoorden

  Mooi geschreven Shayenna, maar dit is voor mij geen verassing, ik ken je als een echte doorzetter, ik ben trots op je.😘

 • Pascal
  Geplaatst op 19:23h, 06 december Beantwoorden

  Super gedaan ik ben trots op je 👍

 • Anke Wubs
  Geplaatst op 09:07h, 11 februari Beantwoorden

  Hoi Shayenna,wat leuk om je hier tegen te komen, vroeger zat je achter de kassa bij de Aldi en vertelde je mij dat je wegging om de opleiding voor stewardess te gaan doen en kijk eens nu ben het al.
  Ik ben mama van ook een dochter met schisis en ook zij streeft haar doelen na. Jullie zijn sterk en wens je enorm veel suc6 en werkplezier bij de KLM toe en wie weet komen we elkaar in ons dorp nog tegen. Lieve groetjes Anke.

 • Danielle schouten
  Geplaatst op 14:50h, 27 april Beantwoorden

  Mijn knappe nichtje ! Supertrots op jou

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.