Gastblog Rosanne – Vrijwilligerswerk Schisis Nederland

Wat fijn dat je weer een blog van Wij hebben een schisis leest! Ik wil me eerst even voorstellen. Ik ben Rosanne van Olst en ik ben 28 jaar oud. Ik woon samen met mijn vriend Thomas in Nunspeet.

Ik ben geboren met een enkelzijdige schisis (lip en kaak). De medische behandelingen die ik heb ondergaan, vonden plaats in Utrecht, namelijk in het UMC, het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het Antonius Ziekenhuis. Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik maar 3 operaties heb hoeven ondergaan: de lipsluiting, de kaaksluiting en plastische chirurgie. Gedurende mijn hele leven heb ik nooit negatieve ervaringen gehad met betrekking tot mijn schisis, zowel in het ziekenhuis niet als op school niet. Ik sta over het algemeen positief in het leven en ik denk dat dit deels komt doordat ik nooit iets negatiefs heb meegemaakt met betrekking tot mijn schisis.

Een paar weken geleden vroeg Bibi me of ik iets wilde schrijven voor deze blog. Normaal gesproken ben ik niet zo’n verhalenverteller, maar ik dacht, waarom niet?. Ze vroeg of ik wilde vertellen over Schisis Nederland en hoe ik daarbij betrokken raakte. Dus, laten we beginnen!

Ik volg sinds ongeveer drie jaar de blog Wijhebbeneenschis.nl. Hoewel sommige van de verhalen die ik daar las herkenbaar waren, vond ik de meeste verhalen vrij heftig, omdat mijn eigen ervaring zo anders was. Vorig jaar organiseerden de bloggers van Wijhebbeneenschisis en de organisatie Schisis Nederland voor het eerst een dag voor jongeren met een schisis (zie https://wijhebbeneenschisis.nl/activiteiten/schisis-nederland-jongerendag-2022/). Dit was tevens mijn eerste kennismaking met Schisis Nederland. Schisis Nederland is een organisatie die zich inzet voor informatievoorziening, lotgenotencontact en belangenbehartiging voor mensen met een schisis, Pierre Robin en Stickler én de nabije omgeving van deze mensen. Na een bezoek aan de website van Schisis Nederland, wist ik meteen dat ik graag iets wilde betekenen voor kinderen, ouders, verzorgers en anderen die te maken hebben met schisis, omdat ik graag mijn positieve ervaringen wil delen.

Op de website van Schisis Nederland zag ik dat ze vrijwilligers zochten. Dus, met wat moed, stuurde ik ze een e-mail en dacht, we zullen wel zien. Na een leuk gesprek met Dick, de voorzitter van Schisis Nederland, was het ongeveer drie maanden later tijd voor de jongerendag. Dit leek me een mooie kans om te ontdekken wat Schisis Nederland doet en om andere jongeren met schisis te ontmoeten. Op de jongerendag heb ik gesproken met andere vrijwilligers van Schisis Nederland en het klikte goed. Toen wist ik dat dit de plek was waar ik vrijwilliger wilde worden!

Ongeveer twee weken later belde Marieke me op en vroeg of ik wilde helpen bij de Landelijke Schisisdag in 2023. Dat vond ik natuurlijk geweldig! Ik hou er namelijk van om dingen te organiseren. Samen met nog vijf anderen hebben we een mooie dag georganiseerd met leuke sprekers en activiteiten. Noteer 16 maart 2024 alvast in je agenda, want dan is de volgende landelijke dag!

Ondertussen heb ik ook een vaste taak als vrijwilliger gekregen: ik regel de boodschappen voor evenementen. Ik vind het leuk om dingen te organiseren, zelfs als het op het laatste moment moet gebeuren.

Ik ben blij dat ik vrijwilliger mag zijn bij deze mooie organisatie. Ik hoop dat we nog veel leuke dagen samen kunnen organiseren, waaronder de Schisis Nederland Jongerendag, die over een paar weken, namelijk op zaterdag 11 november, plaatsvindt. Ook dan zal ik als vrijwilliger van Schisis Nederland van de partij zijn en de boodschappen voor de deze dag regelen. Ik kijk er erg naar uit om op deze dag andere jongeren met een schisis te kunnen ontmoeten, te luisteren naar lezingen en deel te nemen aan de activiteiten. Wil jij dat ook en ben je benieuwd naar het programma van deze dag? Neem dan een kijkje op https://schisisnederland.nl/schisis-nederland-jongerendag-2023/.

Wil je meer weten over Schisis Nederland of wil je zelf vrijwilliger worden? Ook dan ben je op de website van Schisis Nederland aan het juiste adres (https://schisisnederland.nl/)!

Bedankt voor het lezen van deze blog en ik hoop dat we elkaar eens ontmoeten op een van onze gezellige evenementen!

 

Liefs, Rosanne van Olst

 

 

Sharing is caring!

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.