Bezigheid tijdens de eenzaamheid

’s Ochtends als ik wakker word, pak ik vaak eerst mijn telefoon erbij. Eigenlijk met het idee om lekker rustig wakker te worden met leuke berichten. In deze tijd gaat het op ieder sociaal medium over maar één ding: het Coronavirus. Het is natuurlijk een serieus probleem dat we niet kunnen negeren, maar ik merk dat ik ongelukkig word van het constant lezen van dit negatieve nieuws.

Op 22 april zou ik naar mijn gastgezin in de Verenigde Staten vliegen, dat ik na vier jaar eindelijk terug ga zien na in 2016 een half jaar bij dit gezin te hebben gewoond. Ik verheug me er al jaren op om mijn vrienden en familie daar weer terug te zien. Dit jaar zou het voor mij eindelijk mogelijk zijn om weer terug te gaan, onder andere omdat ik hier lang voor heb moeten sparen. Maar om op dit moment, tijdens deze crisis, naar de andere kant van de wereld te reizen is geen reëel beeld. De kans is groot dat deze reis niet doorgaat. Dit is een ontzettende tegenvaller.

Maar ondertussen overlijden mensen in eenzaamheid aan het coronavirus. Woede en verdriet bij deze mensen en nabestaanden stijgen. Wat is het toch lastig om in deze tijd positief te blijven. Terwijl dit toch zó belangrijk is.

In deze tijd hoor ik van veel mensen dat ze zich vervelen, dat is ook logisch als je geen school meer hebt, of je niet meer hoeft te werken. Ook na het herstellen van operatie zit ik vaak weken lang thuis en heb ik niks te doen, omdat ik niet de deur uit wil met mijn opgezwollen gezicht. In deze blog heb ik zeventien ideeën uitgewerkt die ervoor zorgen dat je genoeg te doen hebt in deze tijd en die ook nog eens zorgen voor positiviteit.

 

 1. Gewoonmensen

Op de site gewoonmensendiewillenhelpen.nl, kun je je opgeven als je mensen wilt helpen. Dit kan bijvoorbeeld door boodschappen te doen, bijles te geven, de hond uit te laten en nog veel meer. Op dit moment hebben al 30.000 mensen zich aangemeld op deze site. Als je je aanmeldt, word je gekoppeld aan iemand die hulp nodig heeft. Op deze manier kun je andere helpen en een steentje bijdragen aan deze crisis. Ik raad het zeker aan om je aan te melden op deze site!

Link naar deze site:  https://gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl/

Je hoeft je natuurlijk niet aan te melden op deze site als je een steentje wil bijdragen. Je kunt ook eigen initiatief tonen met behulp van het plakken van briefjes met een lieve boodschap op de deur bij oude mensen in de buurt of je kan op Facebook delen, dat je je aan aanbiedt als oppas.

 

 1. Leer een taal

Iets wat ik persoonlijk ook nog graag wil doen is een taal leren. Talen zijn nooit zo mijn ding geweest, maar nu heb ik er wel tijd voor. Ik heb het dan niet over mijn Nederlands of Engels verbeteren, maar ik zou graag een hele nieuwe taal leren, zoals Spaans of Chinees. Het zou toch supervet zijn als je straks een andere taal spreekt? Een voorbeeld van hoe je dit kunt doen is het downloaden van de app Duolingo. Dit is zeker een aanrader!

 

 1. Puzzelen

Puzzelen is persoonlijk niet mijn favoriete bezigheid, maar ik zie veel foto’s van mensen voorbijkomen die het wel doen. Een puzzel maken is goed om het brein te trainen. Ook is het een uitdaging en heb je een doel voor ogen. Je haalt er veel voldoening uit als dit doel is behaald.

 

 1. Verbreed je kennis

Op dit moment studeer ik de lerarenopleiding biologie. Omdat ik erg twijfel over deze studie ben ik er een thuisstudie naast gaan doen. Ik volg dus op dit moment ook de studie voeding en diëtiek. Voor deze studie heb ik onwijs dikke en lastige boeken gekregen. Toch vind ik superleuk om hierover te leren en mijn kennis te verbreden. Het geeft mij veel voldoening om te leren. Een ander voorbeeld van het verbreden van je kennis, is het leren van de landen met behulp van de atlas. Toen ik in 4 havo zat, was dit mijn favoriete bezigheid tijdens de aardrijkskundeles.

 

 1. Maak een fotoalbum

Van mijn eerste kinderjaren heb ik fotoalbums. Ik word er zo gelukkig van om foto’s terug te kijken. Het voelt dan alsof ik naar mijn eigen verhaal aan het kijken ben. Het maken van een fotoalbum is iets waar ik normaal nooit tijd voor had, maar nu dus wel! Om een fotoalbum te maken heb je natuurlijk foto’s nodig en elke foto heb ik gekoppeld aan een herinnering. Het is zo fijn om aan de leuke momenten terug te denken als je je eenzaam voelt, zeker nu.

 

 1. Moestuintje

In het nieuws hoor je tegenwoordig veel over mensen die gaan hamsteren. Dit is natuurlijk helemaal niet nodig en ik vind het ook wat egoïstisch. Mijn plan B is om een eigen supermarkt aan te leggen in de vorm van een moestuin. Haha, dat ik een moestuintje heb aangelegd staat los van het virus, maar toch is het een leuke bezigheid, zeker nu je veel thuis bent.

 

 1. Schrijf een boek

Schrijf een boek, een blog of houd een dagboek bij. Het is gezond om je gedachten kwijt te kunnen, zoals ik nu doe in deze blog. Ik ben actief bezig met deze blog, waar ik veel voldoening uit haal. Vroeger wilde ik altijd schrijfster worden. Ook nu is dit nog steeds een droom waar ik niet echt meer achteraan ben gegaan. Toen ik op de middelbare school zat, schreef ik tijdens mijn tussenuren een boek. Dit heb ik heel lang links laten liggen maar het zou natuurlijk supervet zijn als ik dat weer op kan pakken!

 

 1. Koken

Eén van mijn nieuwe hobby’s is koken. Ik vind het zo leuk om nieuwe gerechten uit te proberen. Zelf eet ik al 10 jaar vegetarisch en ik vind het leuk om nieuwe recepten uit te proberen. Zoals ik net schreef, studeer ik ook voeding sinds kort. Met koken kan ik mijn kennis toepassen in de praktijk. Ook haal ik veel voldoening uit koken.

 

 1. Sporten

De sportscholen zijn nou eenmaal gesloten, daar kunnen we niet veel aan veranderen. Maar de natuur sluit niet. Het zonnetje begint te schijnen dus ga lekker hardlopen in de bossen, of als je te bang bent om naar buiten te gaan, ga dan binnen een work-out doen. Op YouTube staan ontzettend veel filmpjes over work-outs die je uit kunt voeren zonder dat je daar bepaalde materialen voor nodig hebt. Maak een schema en stel doelen op, dit gaat je uiteindelijk veel voldoening geven.

 

 1. Bullet Journal

Sinds 2020 houd ik een bullet journal bij. Ik gebruik het eigenlijk als een zelfgemaakte agenda/dagboek. Aan het begin van het jaar heb ik een lijst met goals opgesteld, dit zijn grote doelen die ik in 2020 wil behalen. Per maand stel ik een ‘to do lijst’ op, hierbij schrijf ik alles op wat ik in deze maand wil doen. Ook houd ik een mood tracker bij, waarin ik bijhoud hoe ik me elke dag voel. In mijn journal staat ook een ‘habit tracker’, daarin houd ik bij hoe vaak ik per maand sport, alcohol drink of kook.

 

 1. Ruim je huis op

Je kledingkast, die al jaren uitgezocht moet worden. Die kasten die al maanden niet meer gestoft zijn. En je bed dat al een tijdje niet is verschoond. Nu we toch thuis zijn is het fijn om in een schone omgeving te zitten. Opruimen en schoonmaken is een activiteit die je veel voldoening kan geven.

 

 1. Bucketlist

Dit is een moeilijke tijd waar we allemaal even doorheen moeten, maar de wereld vergaat niet. We zitten veel binnen op dit moment, dus dat maakt het alleen maar mooier om te denken aan de dingen die je allemaal nog kunt doen als dit allemaal voorbij is. Stel een lijst op met dingen die je nog allemaal wilt doen in je leven, plak er eventueel foto’s bij om het visueel te maken en hang het ergens op.

 

 1. Maak muziek

Zelf ben ik best wel muzikaal. Ik schrijf liedjes en ik speel piano en ukelele. Deze zomer heb ik een gitaar gekocht. Ik kan het totaal niet en ik heb nooit les gehad. Ik heb er nooit echt tijd voor, maar nu ik thuis ben, kan ik er wel vaker op spelen. Nu is een gitaar best een lastig instrument, maar ik denk dat als ik veel oefen, het wel gaat lukken! Tijdens mijn tijd in de Verenigde Staten woonden wij erg achteraf. Daardoor kon ik me nog wel eens vervelen. Ik ging naar de muziekwinkel en ik kocht het goedkoopste instrument dat ze hadden, de ukelele. Binnen een week kreeg ik het onder de knie en ik speel er nog steeds dagelijks op. Het is een instrument dat mij erg vrolijk maakt en het is erg makkelijk te leren via YouTube. Dit is echt een aanrader!

 

 1. Luister muziek

“Muziek is therapie”, dat zei een klasgenootje laatst tegen mij. Ook al maak ik vaak muziek en schrijf  ik liedjes, muziek luisteren doe ik toch minder dan mijn vrienden en vriendinnen. Als ik autorijd zet ik de radio graag uit en tijdens het fietsen heb ik vaak geen muziek op. Toch ben ik er laatst achter gekomen dat muziek mij helpt om vrolijk op te staan. Iedereen heeft een eigen muzieksmaak. Dus maak een leuke playlist voor jezelf en luister muziek waar je vrolijk van wordt. Ik sta momenteel graag op met het liedje ‘Goeiemorgen’ van Rob Dekay. Het maakt mij zo blij en ik voel me meteen erg positief.

 

 1. Serie kijken

Dit is persoonlijk niet mijn favoriet, omdat je bij deze activiteit niet heel actief bezig bent. Toch is het wel een fijn tijdverdrijf. Als je een serie kijkt, probeer deze dan niet binnen een dag of twee af te kijken maar verspreid het over verschillende dagen. Op deze manier kan het een relaxende bezigheid zijn waar je naar uit kan kijken.

 

 1. Spraakberichten

De afgelopen tijd zie ik weinig vrienden, logisch want veel mensen blijven thuis. Ik vind het altijd leuk om spraakberichten te sturen naar mijn vriendinnen. Ik zie het eigenlijk als een soort bellen, maar je kunt hierbij zelf beslissen wanneer je tijd hebt om te reageren en het gesprek verder gaat. Zo ben je toch nog aan het ‘bijkletsen’ met je vrienden en vriendinnen.

 

 1. Me time

Het is belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen, zeker nu. Ga dingen doen waar jij van ontspant, aangezien dit voor veel mensen een stressvolle tijd is. Ga lekker in bad, luister muziek, lees een boek of ga mediteren. Doe waar jij je goed bij voelt, en probeer al die negatieve gedachten even los te laten.

 

Op dit moment zitten we allemaal in een lastige situatie. Probeer ondanks alles toch zo positief mogelijk te denken. Namens de schrijvers van wijhebbeneenschisis wensen wij jullie veel sterkte en gezondheid toe. Let op jezelf en houd rekening met andere. Samen slepen wij ons hier wel doorheen!

Sharing is caring!

2 Reactie's
 • Jeanine Boonstra
  Geplaatst op 11:52h, 22 maart Beantwoorden

  Mooi en positief geschreven Anne! Ik hoop dat je blog veel wordt gelezen, handige tips ook! Top gedaan!

 • N de Kok
  Geplaatst op 11:44h, 25 maart Beantwoorden

  Hallo Anne

  Wat heb je dit toch mooi verwoord top !!!!
  En inderdaad het is op het moment een onzekere tijd maar ondanks alles gaan we ervoor .

  Een dikke knuffel
  Tante Nel 🥰🥰🥰🥰🥰

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.