De spiegel

 

Operaties: sommige mensen hebben er al veel van gehad en andere helemaal geen. Ik heb ondertussen ongeveer 6 operaties aan mijn hazenlip gehad. Ik ervaar het krijgen van operaties nu ik ouder ben geworden anders. Zo denk ik nu meer na over een aantal vragen. Wil ik wel weer voor de zoveelste keer ‘onder het mes’? Is het wel goed om me (door een operatie) te laten veranderen? Verandert mijn ontevredenheid over mijn uiterlijk in tevredenheid na een operatie of kan een operatie daar niks aan veranderen, maar moet ik dat zelf, in mijn hoofd doen? In het artikel van vandaag ga ik antwoord proberen te geven op deze vragen. Veel leesplezier!

Verandering                                     

Ik ben geboren met een lip – , kaak – en verhemeltespleet, oftewel een complete enkelzijdige schisis aan de linkerkant. Toen ik voor de eerste keer werd geopereerd was ik iets ouder dan 3 maanden. Ik wist niet dat ik veranderde, maar mijn ouders natuurlijk wel. Bij deze operatie is mijn lipspleet gesloten. Dat zorgde ervoor dat ik een heel ander gezichtje kreeg. Mijn ouders konden dat eerst niet zien, want na de operatie zat er een grote pleister op mijn lippen. Ze hebben me later verteld dat het een heel gek moment was toen de pleister eraf ging. Bibi was Bibi niet meer. Natuurlijk was ik Bibi nog wel, maar op dat moment was het erg wennen. Mijn ouders waren 3 maanden aan een meisje met een spleet in haar lip gewend en toen was die spleet er niet meer. Het was wennen, maar o wat waren ze blij met het resultaat. Deze operatie was het begin van een lange reeks operaties.

Ik heb vervolgens nog operaties gehad toen ik 3 jaar, 7 jaar, 10 jaar, 12 jaar en 14 jaar oud was. Misschien heb ik tussendoor nog wel kleine operaties gehad, maar die ‘tellen’’ voor mij niet echt mee en ben ik daardoor al weer vergeten. Kleine ingrepen stellen niks voor ten opzichte van de grote operaties met het lange herstel. Daarom zijn ze voor mij onbelangrijk.

Spiegel

Hoe ouder ik werd, hoe bewuster ik operaties mee ging maken. Nu ben ik 16 en ik krijg volgend jaar mijn kaakoperatie. Bij deze operatie zal de stand  van mijn kaken veranderen waardoor mijn onderbeet kleiner wordt en mijn tanden beter zichtbaar worden. Ik kijk naar de operatie uit, maar ik heb best wel lang getwijfeld of ik wel weer geopereerd wil worden. Wanneer houdt het op? Wanneer ben ik dan eindelijk tevreden met mezelf? Ik heb erg lang nagedacht over het wel of niet laten operen, maar eigenlijk wist ik stiekem al wel dat ik dit graag wilde. Wanneer ik in de spiegel kijk, voel ik me gewoon niet blij. Al helemaal niet wanneer ik vanaf de zijkant naar mezelf in de spiegel kijk en ik de onderbeet duidelijk zie. Het is niet fijn om me zo rot te voelen. Ik wil tevreden zijn met mijn uiterlijk. Ik wil er positief over kunnen zijn. Ik ben aan de ene kant ook positief. Ik ben hartstikke blij met mijn groene ogen, mijn lange bruine haar en mijn sproeten en daar ben ik ook trots op. Wanneer ik hiernaar kijk in de spiegel voel ik me ook oprecht blij en gelukkig. Het feit blijft dat wanneer ik naar mijn neus en lippen kijk, ik me rot voel. Ik heb dat gevoel lang weggestopt, omdat ik me ervoor schaamde. Ik vond het stom dat ik me zo voelde en ik vond dat ik me aanstelde. Nu denk ik daar anders over. Ik voel me nu niet op mijn gemak en heb het gevoel dat ik niet het meisje ben dat ik wil zijn. Ik wil er heus niet perfect uitzien, maar gewoon meer mezelf kunnen zijn. Ik kan niet wachten om het resultaat van bijna 10 jaar lang beugelen te kunnen zien en te kunnen lachen zonder me te schamen voor mijn gebit en mijn hand voor mijn mond te moeten houden. Ik wil kunnen zijn wie ik wil zijn: een meisje dat een mooi gebit, een niet al te grote onderbeet en een positief zelfbeeld heeft.

Gelukkig zijn de technieken in Nederland erg goed zijn op het gebied van hazenlip. Er zijn hier zoveel mogelijkheden en zoveel goede doktoren. Daarom ben ik ook ontzettend dankbaar dat ik hier geboren ben. Ik wil maar al te graag gebruik maken van deze mogelijkheden.

Positief denkpatroon

De vraag is of ik mijn ontevredenheid over mijn uiterlijk oplos door me te laten opereren. Kan dat eigenlijk wel? Ik denk van wel. Ik denk dat tevredenheid met jezelf een combinatie is van meerdere factoren. Allereerst is je mindset erg belangrijk. Wanneer je denkpatroon negatief is, trek je automatisch alleen maar negatieve dingen aan. Het gevolg is dat je negatief over jezelf blijft denken en je geen positief zelfbeeld hebt. Jij moet dat veranderen en alleen jij kan dat. Je hebt de macht over je eigen gedachten. Denk positief en je zal ook positieve dingen aantrekken en dus ook een positiever zelfbeeld kijken. Dat zorgt ook voor meer geluk. Een tip is om vaker te kijken naar de dingen die je mooi aan jezelf vindt. Schrijf deze dingen op en kijk ernaar wanneer je negatief denkt. Wees je ook bewust van je negatieve denkpatroon, zodat je er wat aan kan veranderen en het geen gewoonte wordt/blijft. Positief denken is dus erg belangrijk en speelt een grote rol bij aan het hebben van een positief zelfbeeld.

De dingen die je niet mooi aan jezelf vindt zullen er ook altijd zijn. Die zullen er altijd blijven, hoeveel operaties je ook ondergaat. Ik vind het dan ook niet goed om alles maar aan mezelf te blijven verbeteren. Op een gegeven moment houdt het op en is er een grens, maar waar die grens precies is weet ik nu nog niet. Ik weet wel dat operaties zeker kunnen bijdragen aan een positief zelfbeeld. Positief denken beïnvloedt het zelfbeeld enorm en medische ingrepen kunnen het positieve denken stimuleren. Ik heb dit zelf ook ervaren toen mijn vorige beugel eruit ging. Mijn tanden waren al veel mooier dan voorheen en dat gaf me enorm veel kracht en zelfvertrouwen. Er goed en verzorgd uitzien zorgt er dus ook voor dat men zich zelfverzekerder en vrolijker voelt.

Ik hoop dat mijn zelfbeeld positiever zal worden. Met mijn innerlijk ben ik eigenlijk redelijk tevreden. Dat klinkt misschien verwaand, maar ik vind dat je dat best van jezelf mag zeggen. Natuurlijk zijn er dingen waar ik aan kan werken, maar ik heb ook veel goede eigenschappen en daar ben ik erg blij mee. Zoals jullie weten ben ik minder tevreden met mijn uiterlijk, maar ik probeer me te focussen op de goede dingen die ik heb, want dat trekt alleen nog maar meer positieve dingen aan!

Ik weet dat  de meningen over het uitvoeren van dit soort medische ingrepen erg verschillen. De ene persoon vindt het flauwekul en gek en de ander vindt het goed. Het is dan ook een ethische kwestie. Wat vindt jij hiervan? Laat het ons vooral weten!

Kies voor het positieve denken, kies voor geluk

Mijn positieve gedachtegang levert nu en ook in de toekomst een grote bijdrage aan het hebben van een positief zelfbeeld. Ik hoop dat de kaakoperatie mijn positieve zelfbeeld nog positiever kan maken. Ook hoop ik dat jullie een positief zelfbeeld hebben, want een positief zelfbeeld zorgt voor een positief leven! Operaties kunnen hier een rol in spelen, maar het belangrijkste is dat JIJ altijd nog je eigen gedachten bepaalt. JIJ  hebt de macht over je eigen gedachten en JIJ bepaalt of je wel of niet positief denkt. Kies voor het positieve denken , kies voor het geluk.

 

Bedankt voor het lezen!

Sharing is caring!

4 Reactie's
 • Sjakie
  Geplaatst op 13:03h, 18 december Beantwoorden

  Toppie! Xx

 • Jeroen
  Geplaatst op 20:12h, 18 december Beantwoorden

  Klinkt allemaal heel erg bekend.
  Ik heb ruim 6 jaar geleden deze kaak operatie gehad.
  Uiterlijk is het een super verbetering.

  De weg ernaar toe is wel lang en intensief.
  Je hoort inderdaad verschillende verhalen over het wel of niet laten doen.
  Aan iedere operatie zitten risico’s, voordelen en nadelen.
  Ook na de operatie ben je nog wel een paar jaar zoet.
  Ook met de orthodontist want meestal krijg je plaatjes waar je elastiekjes op krijgt.
  Met deze elastiekjes (van onderste kies naar bovenste kies) kunnen ze na de operatie je kaken nog bijsturen.
  Daarna moest ik het meest wennen dat mijn lip anders over mij kaak en tanden beweegt. Alsof je van die neptanden over je tanden in hebt zoals je die in feestwinkels kan vinden.
  Maar dat went wel weer.

  Ik heb daarna hyperbare zuurstof therapy gehad, als ik geweten had dat dit bestond had ik er graag voor de operatie al mee begonnen 🙂

  Verder ben ik erg blij dat ik dit heb laten doen.
  Ps, waarschijnlijk je laatste operatie want het levert wel aardige litteken weefsels op in je gehemelte.

  Succes.

 • Maritt
  Geplaatst op 13:34h, 28 december Beantwoorden

  Lieve bieb,
  Ik vind je prachtig, van binnen én van buiten! We gaan er samen tegen aan om het voor jouzelf nog prettiger te laten voelen, want dat verdien je! ?
  Liefssss maritt

 • Bibi
  Geplaatst op 16:40h, 08 januari Beantwoorden

  Heel erg bedankt voor alle lieve reacties!
  Ik ben daar echt heel dankbaar voor!
  Bedankt voor het delen van uw verhaal Jeroen! Weet ik ook weer wat meer 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.