Geven of nemen?

 

Bloed. Een volwassen mens heeft gemiddeld vier tot zes liter bloed. Dit bloed bevindt zich in het hele lichaam en wordt door je hart en bloedvaten continu door je lichaam rondgepompt. Ik heb altijd veel respect gehad voor mensen die hun bloed doneren dit is na mijn operatie alleen maar groter geworden.

Een blog waarin je leest dat ik eerst moest nemen voordat ik kon geven.  

Het is altijd mijn droom geweest om andere mensen te helpen. Op wat voor manier dan ook. Daarom ben ik ook zo blij dat er iets bestaat zoals het doneren van bloed. Dus ja, dat was dan ook mijn plan. Zodra ik 18 zou worden zou ik bloed gaan doneren. Ik houd echt niet van naalden en ik heb 3 dagen van te voren buikpijn als ik een prikje krijg. Best wel stom toch? Maar toch, naast mijn angst die ik voor naalden had wilde ik gewoon mensen helpen.

In de zomer van 2016 besloot ik om op een exchange year te gaan. Ik vertrok ongeveer 20 dagen na mijn 18de verjaardag naar de andere kant van de wereld om daar, voor een half jaar een nieuw leven op te bouwen.

Mijn gastgezin in Amerika at erg gezond en gevarieerd. Ondanks dat ik een vegetariër ben, kreeg ik toch de juiste voedingstoffen binnen en daardoor voelde ik me erg sterk. Ook heb ik veel gesport in Amerika. Het is daar erg normaal om veel te sporten als je op de middelbare school zit. Ik deed mee aan de sport Cross country en bij deze sport moest je erg veel rennen. Om half 4 begon mijn training en om half 7 was ik meestal weer thuis. Dit deed ik maandag tot en met vrijdag en elke zaterdag had ik een race die erg intensief was. Het niveau lag er erg hoog. Er waren trainingen dat ik 12 kilometer rende. Op het begin was het erg moeilijk, maar deze sport had vooral met doorzettingsvermogen te maken en omdat ik er helemaal voor ging, werd het steeds makkelijker. Ik dronk veel water, ik sportte veel en at gezond en gevarieerd. Je kunt je dan voorstellen dat ik sterk en fit was en dat niks mij op dat moment kon breken.

Op een dag zat ik in de klas bij het vak biologie. Op het bord hing een aanmeldingsformulier. Er werd een bloeddonatie gehouden op school. Ik wilde mij daar heel erg graag voor inschrijven maar ik wachtte nog even af. Een paar dagen later ging ik weer naar het biologie lokaal en besloot te gaan praten met mijn docent om te vragen of het mogelijk was dat ik hier, als Europeaan deel aan mocht nemen. Ik had het gevoel dat ik op de piek in mijn leven zat, zo gezond, zo fit, dus dit was mijn kans! Na een hoop overleg kwam toch het nieuws dat ik helaas geen bloed mocht doneren. Ik was super teleurgesteld.

Een week nadat ik terug zou komen naar Nederland zou ik een operatie krijgen aan mijn lip. Wat voor operatie dat was kun je lezen in mijn vorige blog. Omdat ik in Amerika geen bloed kon doneren wilde ik het graag na deze operatie geven. Tijdens deze operatie heb ik erg veel bloed verloren door een complicatie. Zoveel zelfs dat ik een bloedtransfusie kreeg. Ik voelde me een stuk beter nadat ik het bloed had ontvangen en daardoor ben ik de mensen die bloed doneren nog meer gaan waarderen.

Het heeft lang geduurd maar ik voel me eindelijk weer fit! Mijn HB- level is erg goed en dat komt allemaal door het bloed wat ik heb gekregen. Laatst kwam ik erachter dat als je na 1980 bloed hebt ontvangen, je nooit meer zou mogen doneren. Dat brak echt mijn hart. Ik wilde zo graag iemand helpen op dezelfde manier hoe ik ben geholpen. Ik wilde geven maar in plaats daarvan heb ik moeten ik nemen en ik zal dus niet meer kunnen geven. Maar zo is het leven nou eenmaal. Het leven bestaat uit geven en nemen.

Mijn kans is verlopen maar dit is de rede waarom ik jullie wil aanmoedigen je hier voor op te geven. Je kunt het leven van iemand helemaal veranderen. In mijn geval heeft mijn bloeddonatie mij weer fit gemaakt. Er zijn ook gevallen waarbij je echt iemands leven kan redden. Meld je aan!

 

2 Reacties

 1. Bibi

  Geweldig artikel Ann!
  Ik wilde sowieso al bloeddonor worden en hoop dat je andere mensen hebt weten te overtuigen het ook te worden!
  Trots op je❤️

  Antwoord
 2. Maritt

  Aahh annie! De wil dat je mensen wil helpen is al een mooi iets. Ooit, op wat voor manier dan ook, krijg jij ook een kans! ❤️

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook: