Van wantrouwen naar vertrouwen

Vertrouwen kom je dagelijks tegen. Zo moet je vertrouwen op die ene klasgenoot je tas bijhoud terwijl je naar de wc bent of moet je vertrouwen op de leraren die je toets nakijken. Zo moet je de artsen vertrouwen die jou opereren en zo moet je die ene jongen vertrouwen waar je zo verliefd op bent. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ga het met jullie hebben over mijn eigen ervaringen met het vertrouwen van mensen. Ik ga het niet alleen hebben over mijn ervaringen met schisis, maar dit keer ga ik ook iets dieper op dit onderwerp in.

 

Encyclopedie: Wat betekent het begrip vertrouwen?

Vertrouwen

Geloof dat iemand eerlijk is

Vertrouwen

Het geloof dat je op iemand kunt rekenen

 

Persoonlijk 

Ik kan een redelijk naïef persoon zijn. Ik weet het, ik begin meteen met één van mijn slechte eigenschappen. Maar iets wat erger is dan naïef zijn, is dat mensen weten dat je een naïef persoon bent. Er zijn mensen die hier misbruik van kunnen maken. Daarom moet je ook uitkijken met hoe je jou naïviteit overbrengt op andere personen. Maak ze het niet te makkelijk om door jou heen te prikken.

Een goede eigenschap van mij is dat ik altijd wel het goede in mensen probeer te zien. Ik denk ook dat er in elk persoon wel iets goeds zit, dat elk persoon ook daadwerkelijk een ‘hart’ heeft. In Amerika werden er wel eens grapjes gemaakt door mijn vriendinnen. Telkens als er iets negatiefs werd gezegd over iemand, was mijn antwoord altijd. ‘But he is so nice!!’. Dus vanaf toen werd er dat achter elke roddel of achter elk grapje gezegd; ‘but he is so nice!!’

Altijd het goede in mensen zien is niet altijd een positieve eigenschap. Zo ben je minder alert.  Ik had vroeger altijd al het probleem dat als ik mensen te dicht bij liet komen, het mis ging. Daardoor ben ik toch iets alerter geworden. Ik ben redelijk naïef maar iemand 100% vertrouwen doe ik bijna niet. Dat heb ik geleerd van vroeger, toen ik nog een heel klein onschuldig meisje was.

Dat meisje is nu groter en klaar voor een nieuw begin. Maar weer heb ik iemand te dichtbij laten komen die me daarna op een vervelende manier in de steek heeft gelaten.  Zijn de mensen om je heen wel echt te vertrouwen? Kun je vrienden 100% vertrouwen? Of die ene jongen die je zo leuk vind?

 

Schisis

Terug naar het schisis verhaal. Ik had net ook een voorbeeld genoemd over dat je de artsen moet kunnen vertrouwen. Als je een klein kind bent ben je daar natuurlijk totaal niet mee bezig. Op dat moment is dat dan meer de taak van de ouders. Naarmate ik ouder werd ging het me toch wel steeds meer interesseren wie het gezicht was achter degene die mij moest gaan opereren. Ik vond het op het begin echt heel erg moeilijk om een ‘vreemd’ iemand zomaar in mijn gezicht te laten snijden. Natuurlijk, het zijn professionals waar we over praten hier, maar voor mij is dit ook echt een vertrouwenskwestie. Bij mij is het belangrijk dat de artsen echt snappen hoe ik me voel. Waarom laat ik me opereren? Waarom ben ik bang voor het herstel? Als je het mij vraagt hebben de artsen een bepaald inlevingsvermogen nodig in de patiënten en dat is niet altijd even makkelijk.

Een voorbeeld van een arts met een goed inlevingsvermogen is de vrouw die mijn kaakoperatie uitvoerde. Ze begreep me helemaal. Ze begreep precies waar ik bang voor was en waarom ik deze operatie zo graag wilde. Daardoor ging ik haar vertrouwen en ging ik met minder zenuwen mijn operatie tegemoet. Toen ik na de operatie wakker werd in de uitslaapkamer, waren de verplegers te laat met het roepen van mijn ouders. Toen ik mijn ogen open deed zag ik geen mama, geen papa, maar wel mijn arts. Ze is bij me gebleven en heeft me gerust gesteld totdat mijn ouders kwamen. Toen wist ik dat ik goed zat. Toen wist ik dat ik mijn vertrouwen aan de juiste persoon had gegeven.

 

Vertrouwen hebben is goed. Vertrouwen is iets dat ons menselijk maakt, maar ook kwetsbaar. Wees niet schuw of achterdochtig maar kijk wel uit, vertrouw niet iedereen blind, want niemand verdient het om zo hard gekwetst te worden.

Sharing is caring!

2 Reactie's
 • Bibi
  Geplaatst op 21:58h, 19 november Beantwoorden

  Echt super mooi geschreven schat! En zo erg waar!❤️

 • Annalies
  Geplaatst op 10:51h, 20 november Beantwoorden

  Mooi verhaal en het klopt precies
  Petje af voor de.manier waarop je schrijft. super goed.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.