Cosmetische operatie, maar je bent toch mooi genoeg?!

Cosmetische ingrepen, iedereen heeft er wel een mening over. De één vindt dat je niet aan jezelf moet laten ‘sleutelen’, de ander vindt dat je best wat aan je onzekerheden mag laten veranderen. Zelf heb ik regelmatig kritische reacties van mensen gekregen, wanneer ik vertelde dat ik vanwege mijn hazenlip een cosmetische ingreep zou ondergaan. In dit artikel vertel ik hier meer over en ga ik in op een cosmetische operatie die ik volgend jaar zal ondergaan. Veel leesplezier!

Vanwege mijn hazenlip heb ik redelijk veel operaties gehad. De operaties die ik als kind kreeg, waren vrijwel allemaal medisch noodzakelijk. Zo is mijn lip gesloten toen ik nog een baby’tje was, zodat ik goed kon eten en praten. Naarmate ik ouder werd, kreeg ik naast medisch noodzakelijke operaties ook cosmetische operaties. Deze operaties hebben geen medische reden, maar worden voornamelijk vanwege ontevredenheid over het uiterlijk uitgevoerd. In totaal heb ik tot op heden 12 operaties vanwege mijn hazenlip gehad. Hiervan waren 10 operaties medisch noodzakelijk en 2 cosmetisch.

Wat mij sinds enkele jaren opvalt, zijn de reacties van mensen, wanneer ik aan hen vertel dat ik een cosmetische operatie krijg. Ze stellen dan vaak vragen zoals ‘Is deze operatie ter verbetering van je gezondheid of alleen maar om er mooier uit te zien?’ of ‘Is het wel noodzakelijk om zo’n operatie te ondergaan?’ of ‘Laat je deze operatie puur uitvoeren om een mooier uiterlijk te hebben?’ etc. Vaak worden zulke vragen met een kritische ondertoon gesteld en gaan ze gepaard met een kritische gezichtsuitdrukking. Natuurlijk snap ik waar deze vragen vandaan komen en is het zeker geen ramp dat mensen ze stellen, maar ik vind het toch erg bijzonder dat zulk soort vragen zo vaak aan mij worden gesteld. Ik heb nou eenmaal een aangeboren afwijking aan het gezicht, dan is het toch ook niet zo vreemd dat ik daar wat aan wil laten doen? Men vindt het immers toch ook normaal dat iemand met brandwonden in het gezicht of met een ernstige gezichtsafwijking zich hieraan laat opereren? Hoe kan het dan dat mensen dit bij mij iets minder normaal lijken te vinden?

Ik denk dat dit komt door meerdere factoren. Zo ga ik ervan uit dat sommige mensen zonder gezichtsafwijking het lastig vinden om zich in iemand met een gezichtsafwijking te verplaatsen en ze zich hierdoor niet altijd realiseren dat ook een niet zo ernstige gezichtsafwijking, zoals een hazenlip, veel onzekerheid met zich mee kan brengen. Daarnaast denk ik dat cosmetische ingrepen in het algemeen samengaan met veel vooroordelen en bij sommigen een negatief stigma hebben. Samen kan dit tot gevolg hebben dat mensen kritische opmerkingen en vragen er soms zomaar uitfloepen zonder hier eerst goed over na te denken. Doordat deze opmerkingen vaak een negatieve ondertoon hebben en verraden dat mensen zo hun bedenkingen bij de cosmetische ingrepen hebben, is mijn reactie hierop vaak dat ik mijn keus om een cosmetische operatie te laten uitvoeren ga verdedigen, want ik wil graag dat mensen deze keuze begrijpen. Soms is het echter wel een beetje vermoeiend om deze ‘verantwoording’ elke keer af te leggen.

Ondanks dat ik in het verleden al enkele cosmetische operaties heb gehad, ben ik er zelf geen voorstander van om cosmetische operatie na cosmetische operatie te ondergaan. Ik besef me namelijk maar al te goed dat ik nou eenmaal ben geboren met een iets ‘ander’ gezicht en ben er oké mee dat dit altijd een beetje zichtbaar zal blijven. Cosmetische operaties kunnen mijn hazenlip niet wegtoveren en dat hoeft helemaal ook niet. Echter denk ik wel dat cosmetische operaties zouden kunnen helpen om mijn hazenlip een stukje minder opvallend te maken. Dit is iets wat ik graag zou willen. Na lang twijfelen heb ik dan ook besloten om in 2022 een neuscorrectie uit te laten voeren.

Mijn neus is namelijk best wel scheef en plat, waardoor mijn hazenlip voor mijn gevoel opvalt. Hierdoor ben ik zo nu en dan erg onzeker over mijn uiterlijk en ben ik hier soms vrijwel dagelijks mee bezig (zie mijn blog over mijn neus: https://wijhebbeneenschisis.nl/neus/mijn-neus/). Ik heb besloten dat ik liever gebruik maak van de mogelijkheid tot corrigeren dan dat ik nog jarenlang blijf rondlopen met deze onzekerheid. Ik hoef echt geen ‘perfect’ schattig vrouwelijk wipneusje te hebben, maar gewoon een neus die iets rechter staat en minder plat is, zodat hij wat minder prominent aanwezig is. Daar zou ik al heel tevreden mee zijn en dan zou mijn persoonlijke grens betreffende cosmetische operaties bereikt zijn. Goed is goed.

Deze grens ligt echter voor iedereen ergens anders: de één is überhaupt geen voorstander van cosmetische ingrepen en de ander wel. Zelf zit ik hier een beetje tussenin. Uiteindelijk bepaalt iedereen voor zichzelf wat voor hem of haar de grens betreffende cosmetische operaties is en dat is helemaal prima. Accepteer de grens van een ander en denk na voordat je je bedenkingen over iemands keuze voor een operatie uit. Zo laten we iedereen in elkaars waarde.

Wat is jouw mening over cosmetische ingrepen? Krijg jij ook weleens kritische opmerkingen of vragen te horen over jouw keus voor cosmetische ingrepen? En hoe ga jij met zulke opmerkingen om? Laat het vooral weten in de comments of op onze Facebookpagina.

Bedankt voor het lezen!

 

Sharing is caring!

11 Reactie's
 • Jeanine Boonstra
  Geplaatst op 18:42h, 12 december Beantwoorden

  Heel mooi geschreven weer lieverd, trots op jou!

 • Trotse zus
  Geplaatst op 18:42h, 12 december Beantwoorden

  Super bedachtzaam geschreven!

 • Thomas
  Geplaatst op 19:09h, 12 december Beantwoorden

  Mooi geschreven Bibi!❤

 • Ruud van Rosmalen
  Geplaatst op 19:38h, 12 december Beantwoorden

  Goed stukje. We weten al vanaf jouw geboorte dat er een aantal operaties nodig waren. Die waren al gepland buiten jouw bewustzijn. Het is mij/ons toen al goed uitgelegd. Wanneer iemand een borst correctie moet ondergaan, is niet de vraag aan de gemeenschap of dat wel of niet verantwoord is. Die keuze maak jezelf. Knap hoe je ermee omgaat. Zet je neus recht, doe wat je moet doen. Vooral, doe het voor jezelf. Wij leven mee.

 • Ivens jean-pierre
  Geplaatst op 20:58h, 12 december Beantwoorden

  Heel mooi geschreven recht uit het hart . Veel mensen geven domme opmerkingen waarom en begrijpen niet hoe het is om als kind anders bekeken te worden geboren te worden met schisis is zowel voor de ouders als je kind heel zwaar . Zelfde voor onze zoon die ook in 2022 voor nog een neus correctie gaat. wij ouders waren zeker al tevreden met het behaalde resultaat van de chirurgen maar we zullen hem altijd blijven steunen tot hij zelf tevreden is . Tenslotte heeft hij hier ook niet om gevraagd om geboren te worden met schisis en een heel zware jeugd te hebben gehad van mensen die zeer domme opmerkingen gaven . Wij zijn trots op onze zoon zoals hij is een jongen met het hart op de juiste plaats .

 • Sonja
  Geplaatst op 22:31h, 12 december Beantwoorden

  Mooi geschreven!

 • Anja Smeets
  Geplaatst op 10:04h, 13 december Beantwoorden

  Goedemorgen Bibi
  Allereerst ik ben moeder van een kanjer ,een zoon inmiddels 36 jaar jong

  Een kanjer die een standbeeld verdiend / troffe noem maar op
  Ook hij/ wij hebben samen deze weg afgelegd

  Ik ga niet in details want dan schrijf ik wel drie uur aan een stuk

  Hoe trots ik op jullie ben , ongelooflijke kanjers !!!!

  Jouw verhaal betekent dan ook dat ik zeg

  Zo is het!!!
  En hou op over die vreselijk schoonheidsoperaties , de wipneusjes hoe je het benoemt de opgespoten lippen
  Het is niet meer om aan te zien ze zien er allemaal hetzelfde uit

  Jij straalt zoveel meer uit
  Karakter vol
  En zeker begrijp ik dat je denkt nou de neus ga ik toch nog voor een beetje rechter ,.en je voelt dat het goed is , daar gaat het om

  Heen uitleg geen verantwoordelijkheid hoef je af te leggen
  Voor niemand

  Ik.zeg doen
  Ik weet jullie weg een hele lange samen met je ouders maak je die af !

  Nogmaals respect en heel veel succes

  Benieuwd waar je de operative ingreep gaat doen
  En welke arts ,en ziekenhuis

  Laat wat weten,
  Nogmaals kanjers zijn jullie

  Succes en goed dat je dit gedeeld hebt

  Groeten Anja Smeets

 • Guus Smeets
  Geplaatst op 10:52h, 13 december Beantwoorden

  Ik denk dat de keuze bij jezelf moet liggen. Als je tevreden bent met jezelf is het goed . Je bent een kanjer ik spreek uit ervaring . Maar je zult altijd de afweging moeten maken moet dat nog of dit nog. Je bent goed zoals je bent ze kunnen op dit moment heel veel.

 • Rianne Seekles
  Geplaatst op 17:15h, 13 december Beantwoorden

  Lieve Bibi!
  Onwijs mooi en goed geschreven!
  Ik denk dat iedereen die zich in onze wereld begeeft of verplaatst heel goed snapt wat je voelt.

  Mijn laatste cosmetische operatie heb ik gehad op mijn 17e. En ik zal eerlijk zeggen ik was na afloop ook niet gelijk tevreden met het resultaat. De onzekerheid die je beschrijft heb ik jaren lang gevoeld.

  De optie om nog een cosmetische operatie te laten doen heeft in het begin zeker door mijn hoofd gespeeld. Alleen heeft de arts toen der tijd bij mij gezegd dat als ik nog een cosmetische operatie zou laten doen hij geen garantie kon geven of het mooier zou worden omdat we zouden zitten met opnieuw zwelling en littekenvorming.

  Zelf heb ik er dus voor gekozen het niet te doen en de lange weg van zelfacceptatie aan te gaan en dat is gelukt!

  Maar lieve Bibi, doe vooral waar jij je goed bij voelt. Als deze operatie je helpt bij het accepteren en je meer zelfvertrouwen zal geven is daar helemaal niks mis mee.
  Laat andere mensen maar praten, zij kennen jou en de weg die je hebt afgelegd niet!

  Liefs Rianne

 • Bibi van de Loo
  Geplaatst op 15:50h, 19 december Beantwoorden

  Bedankt allemaal voor jullie mooie reacties en voor de gegeven steun!
  Het is voor mij ontzettend leuk om te lezen dat mijn blog zo goed bevalt en dat het voor sommigen fijn is om iets te lezen wat herkenbaar is en steun geeft.

  Mijn operatie zal in Nijmegen uitgevoerd worden. De precieze datum is tot op heden o.a. in verband met de huidige coronasituatie nog niet zeker, maar de bedoeling is dat de operatie al begin 2022 zal gaan plaatsvinden. Ik houd jullie op de hoogte!

 • Nicole Graff
  Geplaatst op 15:25h, 21 februari Beantwoorden

  Lieve allemaal,

  Ik ben inmiddels 54 jaar en heb NOG steeds moeite met het feit dat ik een schisis heb.
  Ik ben vroeger zo erg geplaagd, o.a. in elkaar geslagen en tegen mij aan geplast.
  Ik heb zo’n ongelooflijk groot minderwaardigheids complex, dat het mijn leven beheerst.
  Hoe gaan anderen hiermee om? Graag zou ik in gesprek willen komen met iemand die ook een schisis heeft en daar eens over wil praten.
  Ik wens iedereen heel veel sterkte!
  Lieve groeten,
  Nicole (06-17744148)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.