Nooit geboren, nooit geleefd.

Abortus vanwege schisis komt voor.

“TROUW 2006: Het AMC in Amsterdam voerde twee keer een abortus uit vanwege een hazenlip. Een koppel meldde zich na een echo waaruit bleek dat het kind een hazenlip had. Hoewel het niet om een ernstige afwijking ging, konden de ouders niet accepteren dat het kind zou komen’
Gynaecoloog Philip Stoutenberg van het Universitair Medisch Centrum Utrecht zegt jaarlijks twee tot drie abortus verzoeken te krijgen vanwege kleine afwijkingen.”

In Nederland is het wettelijk toegestaan abortus te plegen omdat het kind een hazenlip heeft. Het komt niet vaak voor, maar het komt voor. Gaat dit te ver?
Nederland is trouwens niet het enige land waar dit voorkomt. Het plegen van abortus wegens een schisis komt ook in de rest van de wereld voor. Het komt te vaak voor.

“THE TELEGRAPH 2011: ‘Twenty-six pregnancies have been aborted in the past nine years because babies would have been born with cleft lips or palates, according to figures released yesterday after a High Court ruling.”

Dit doet wel even pijn, als ik dit zo lees.

Hetgeen dat mij geïnspireerd heeft om dit blog te schrijven is een opmerking van een vrouw op de BOSK schisisdag. Hier ben ik een tijd geleden naartoe gegaan. Op de schisisdag waren er verschillende informatierondes, waarvan er 1 ging over het erfelijke deel achter schisis. Een vrouw week van het onderwerp af en maakte een opmerking die mij erg raakte. Het kwam er in ieder geval op neer dat ze zou willen dat ze in een eerder stadium van de zwangerschap zou kunnen zien dat het kindje een schisis had. Ze zei het op een toon die mij niet aansprak. Het leek alsof ze het zou overwegen om het kindje weg te willen laten halen. Een ander persoon reageerde hierop ‘Zou je het kindje echt weg willen laten halen omdat het een schisis heeft?’ En ik dacht precies hetzelfde: ‘Zou je het kindje echt weg willen laten halen omdat het een schisis heeft?

Ergens breekt dit toch wel mijn hart. Het is gewoon heel erg moeilijk om dit te geloven. Als dit mijn moeder zou zijn geweest, als dit mijn ouders zouden zijn geweest, als dit mijn ‘leven’, maar ook meteen mijn dood zou zijn geweest’, dan had schisis me mijn leven gekost. Een schisis is geen levensbedreigende ziekte, maar als ik dit zo hoor begint het er wel op te lijken. Dan had ik hier niet gezeten. Dan was ik niet zover gekomen als ik nu ben, dan was ik er gewoon niet. Kun je je dat voorstellen?  Door mijn schisis zou ik er niet zijn geweest en dat kwetst me eigenlijk best wel. Want ben ik niet goed genoeg? Betekent dit dat je me niet hoeft te hebben als ik een asymmetrisch gezicht zou hebben?. Auw.

De ziekenhuisbezoeken, de operaties, de pijn, het herstel, het omgaan met nare opmerkingen, het ‘anders’ voelen, is niet leuk. Zowel kinderen met schisis als hun ouders zullen moeilijke tijden moeten doorstaan.  Maar de positieve dingen die je hiervoor terugkrijgt, zijn duizenden malen belangrijker. Geluk en liefde.

Ouders: het is het niet waard om te piekeren. ‘Waarom overkomt dit mij?’ ‘Heb ik iets verkeerd gedaan?’ ‘Waarom ik?’ Je krijgt er zo iets moois voor terug.

Het leven is hard, maar het is ook zo mooi! Ik heb al zoveel mooie dingen gezien, gedaan en bereikt. Ik ben zo dankbaar dat ik de kans heb gekregen om te leven. Mijn ouders wisten pas dat ik een schisis had toen ik werd geboren. Ik weet echter zeker dat ze me nooit om die reden het leven zouden hebben afgenomen. Daar ben ik ze erg dankbaar voor.

Alle tegenslagen zoals operaties, nare opmerkingen, pijn enzovoorts, hebben mij sterk gemaakt. Deze tegenslagen hebben me gemaakt tot wie ik nu ben. Zonder schisis was ik een ander persoon geweest. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen. En ook al zou ik een ander uiterlijk willen, een ander innerlijk zou ik nooit willen hebben. Ik weet zeker dat ik zonder schisis een heel ander karakter zou hebben. Dus, wat weegt zwaarder?

Denk daar maar eens over na.

‘Difficult roads often lead to beautiful destinations’

Sharing is caring!

8 Reactie's
 • Kim
  Geplaatst op 12:55h, 04 december Beantwoorden

  Heel mooi geschreven anne!!! Je hebt al zoveel meegemaakt, maar je hebt echt n geweldig mooi karakter (en geweldige humor) en n mooi uiterlijk ❤Je bent echt een top wijf ?

 • Marga
  Geplaatst op 15:02h, 04 december Beantwoorden

  He Anne, jij durft te schrijven wat ik, als ouder van een prachtige dochter met schisis denk.. Ongelooflijk dat deze optie er is, gegeven wordt.. Ik zou me er enorm boos over kunnen maken, Maar doe dat niet, ik geniet van mijn prachtige dochter, die ook al die enorm moeilijke momenten (heeft) doorleeft, net als jij.. Ik ben super trots op haar, op jou en op alle andere kanjers..

 • Claudia van Leuwen
  Geplaatst op 19:59h, 04 december Beantwoorden

  Anne, wat een mooie blog. Ik word er wél boos en verdrietig van dat er aanstaande ouders zijn die zo’n beslissing (mogen) nemen. Is het uit onwetendheid, onzekerheid, misschien zelfs ijdelheid? Vragen ze zich niet af wat ze behalve een goed opereerbare schisis verder nog allemaal laten weghalen. Een mooi mensje met een eigen karakter.
  Ik vind het erg dat er überhaupt voor een schisis abortus wordt aangeboden en denk dat betere voorlichting en begeleiding in het ziekenhuis nodig is.
  Ik beweer niet dat het hebben van een kind met een schisis geweldig is maar wij zijn heel gelukkig met twee prachtige, lieve, slimme, sociale dochters waarvan er één toevallig ook een schisis heeft en waar we veel van hebben geleerd. Niks mis mee!

 • oma v.d.ven
  Geplaatst op 20:25h, 04 december Beantwoorden

  lieve Anne,ik ben beretrots om jouw als kleindochter te hebben zo’n mooi lief en sterk mens,bedankt

 • D Hoehn
  Geplaatst op 20:32h, 04 december Beantwoorden

  Ik wist dit al en ben er op tegen om zwangeren die een echo te krijgen te vertellen dat er iets mis is.
  Mijn dochter heeft het niet geweten, en de kleine werd met alle liefde in de armen gesloten, en is nu een prachtige kleindochter met vuurrood haar van 10 jaar!
  Ze maakt van ieder operatie een “nou ja het moet toch geberen” en komt als het ware lachend uit de Ok.
  Onze dapper vechter, een mooier kindje kun je niet hebben.

  • Maaike
   Geplaatst op 23:33h, 25 december Beantwoorden

   Ik ben ongelofelijk blij dat ik het van te voren wist. Onze zoon heeft cosmetisch een flinke dubbelzijdige schisis. De arts is altijd eerlijk geweest.
   Het was een cadeautje en een wonder dat zijn gehemelte dicht bleek te zijn.

   Maar ik ben heel blij dat ik het wist en me heb kunnen voorbereiden.
   Abortus toestaan om deze reden. Daar ben ik tegen.

 • Jeanine Boonstra
  Geplaatst op 22:40h, 05 december Beantwoorden

  Mooi geschreven Anne en heel herkenbaar!! Toppertje! Geniet van je buitenland avontuur meid! Lieve groetjes van Jeanine

 • Hetty Kraakman
  Geplaatst op 18:50h, 06 december Beantwoorden

  Als ik dit lees vind ik dat abortussen plegen wel erg ver gaan. Mensen die met een schisis geboren worden hebben er niet om gevraagd. Zelf ben ik 54 en ben geboren met een enkelzijdige schisis. Mijn ouders hebben er alles aangedaan om mij een normale jeugd mee te geven. Het kan altijd erger, maar laat een handicap je leven niet beheersen.. Anne heeft dit heel mooi omschreven, daar zijn we trots op.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.